Президент Венесуели схвалив закон про анексію частини Гаяни

Президент Венесуели схвалив закон про анексію частини Гаяни

Укрінформ
Президент Венесуели Ніколас Мадуро в середу схвалив закон про створення нового штату навколо багатого нафтою регіону Ессекібо в сусідній Гаяні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє dpa.

«Рішення, прийняте народом Венесуели на консультативному референдумі, буде виконано в усіх його частинах, і цим законом ми будемо захищати Венесуелу на міжнародній арені», – заявив Мадуро.

На початку грудня Мадуро провів референдум, на якому, за офіційними даними, 96% учасників підтримали анексію регіону Ессекібо у Гаяні як федерального штату Венесуели.

Тепер, відповідно до схваленого Мадуро закону, буде створено 24-й федеральний штат «у рамках територіальної політики Венесуели», зазначили у президентському палаці.

Окрім цього, населення Ессекібо матиме свого представника в наступному парламенті Венесуели, обрання якого відбудеться у 2025 році. Закон також передбачає «забезпечення та формування високої комісії штату та країни для захисту Гаяни-Ессекібо».

У dpa зазначають, що ухвалення цього закону венесуельським президентом знову викликає побоювання щодо майбутнього вторгнення Венесуели у регіон Гаяни, що спровокує війну.

Читайте також: Мадуро вирішив утретє стати президентрм Венесуели

7 грудня Мадуро наказав державним нафтовим компаніям видати ліцензії на видобування у регіоні Ессекібо корисних копалин та запропонував Національній асамблеї ухвалити закон про приєднання регіону до Венесуели.

Того ж дня Мадуро оголосив про створення "нового штату" в регіоні Ессекібо, який належить Гаяні, а напередодні представив нову офіційну карту Венесуели з Ессекібо у своєму складі.

8 грудня президент Венесуели Ніколас Мадуро підписав низку указів щодо анексії регіону Ессекібо, яка належить сусідній Гаяні.

Пізніше 14 грудня лідери Венесуели і Гаяни заявили, що не будуть застосовувати силу один проти одного, і домовилися створити спільну комісію для вирішення територіальної суперечки.

Однак у лютому стало відомо, що Венесуела збільшує військову присутність поблизу спірного регіону Ессекібо, який контролюється Гаяною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-