Ексдепутатку Сейму Латвії оголосили в розшук - виправдовувала воєнні злочини РФ

Ексдепутатку Сейму Латвії оголосили в розшук - виправдовувала воєнні злочини РФ

Укрінформ
Прокуратура Латвії висунула обвинувачення ексдепутату Глорії Гревцовій у виправданні воєнних злочинів Росії, а оскільки фігурантка не реагувала на повістки, її оголосили в розшук.

Про це повідомляє LSM, передає Укрінформ.

Прокуратура висунула ексдепутатці обвинувачення за двома статтями: про виправдання воєнних злочинів та розпалювання національної ворожнечі. Гревцовій загрожує покарання аж до позбавлення волі на строк до 5 років.

Служба держбезпеки відкрила кримінальну справу у зв'язку з опублікованим у соцмережі TikTok відео, на якому Гревцова, будучи депутатом парламенту, піддала сумніву правдивість інформації, розміщеної Латвійським музеєм окупації. У ролику, який згодом був видалений, Гревцова російською розповідала, що побувала «у так званому Музеї окупації», стверджувала, що в музеї «не збігаються факти», а гід «розповідає паралельну вигадану історію».

В іншому відео вона стверджувала, нібито в Україні йде «громадянська війна» й український народ «бореться проти армії України».

Наприкінці січня минулого року VDD завершила перевірку публічних висловлювань Гревцової, за підсумками якої прийнято рішення розпочати кримінальний процес за статтею про публічне прославляння, заперечення, грубе приниження чи виправдання геноциду, злочинів проти людства, миру або воєнних злочинів проти Латвії, скоєних СРСР та нацистською Німеччиною.

Читайте також: У Латвії розпочали розслідування щодо євродепутата - підозрюють у роботі на спецслужби РФ

В іншій кримінальній справі Глорію Гревцову визнано винною у наданні неправдивих даних Центрвиборчкому - про свою освіту, якої вона насправді не здобувала. Суд засудив її до 160 годин громадських робіт. Тоді ж Гревцова втратила депутатський мандат.

Вона є другим номером у списку кандидатів від своєї партії "Об’єднання молодолатишів" на виборах до Європарламенту, які відбудуться в червні.

Як повідомлялося, у березні Служба держбезпеки Латвії (VDD) розпочала кримінальний процес проти депутата Європарламенту Тетяни Жданок (Російський союз Латвії) у зв'язку з можливою співпрацею зі спецслужбами РФ.

Фото: LETA, Zane Bitere

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-