У Гаазі стартувала міжнародна конференція з сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом

У Гаазі стартувала міжнародна конференція з сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом

Фото
Укрінформ
У нідерландській Гаазі, в будівлі Палацу миру 26 березня стартувала міжнародна конференція щодо відповідальності за сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, конференція триватиме до 28 березня 2024 року.

Конференцію відкрила міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот разом зі спеціальним представником ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Прамілою Паттен.

“Важко уявити зброю війни, яка є більш жахливою та принизливою, ніж сексуальне насильство”, - наголосила міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот.

Вона також зазначила, що жертви сексуального насильства, що пов'язане з конфліктом у Демократичній Республіці Конго, Центральноафриканській Республіці, Ізраїлі, Україні, Гаїті, Нігерії, Судані, Сирії та багатьох інших місцях.

“Часто сексуальне насильство є спланованою частиною бойових дій”, - сказала Слот.

Міністр наголосила, що треба подолати безкарність, яка досі панує в усьому світі.

“Сексуальне насильство є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права. Очевидно, що таке насильство не є неминучим наслідком війни. Навпаки: це цілеспрямована тактика, і її необхідно засуджувати. І тому ми всі сьогодні тут, у Гаазі. Це унікальний момент. Вперше зустрілося так багато прокурорів з усього світу. Ми всі тут з однієї причини. Ми всі поділяємо бажання знайти справедливість для жертв”, - підкреслила міністр.

За її словами, реальність залишається складною, адже збір доказів є великим викликом для держав, які працюють поодинці.

Читайте також: Герцогиня Единбурзька закликала не відвертатися від жахів сексуального насильства в Україні

“Ви стикаєтеся з юридичними перешкодами. Тож ми маємо знайти шляхи їх подолання... Партнерство з іншими країнами та такими установами як Міжнародний кримінальний суд (МКС) має важливе значення”, - сказала вона.

Міністр закордонних справ Нідерландів також наголосила, що жертви сексуального насильства заслуговують на турботу і справедливість.

“Вони заслуговують на те, щоб бути почутими”, - підкреслила міністр.

Варто зазначити, що участь у цій міжнародній конференції беруть прокурори з понад 50 країн світу. Це перший раз, коли така велика кількість країн збирається на високому рівні, щоб покращити та посилити розслідування та судове переслідування сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні у Єдиному реєстрі досудових розслідувань наразі зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч постраждалих від воєнних злочинів, з кожним днем повномасштабної війни з РФ ця кількість зростає.

Фото: Hanke Bruins Slot / Соцмережа Х

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-