Більше зброї для України і Франції: Лекорню не виключає примусове вилучення промислових потужностей

Більше зброї для України і Франції: Лекорню не виключає примусове вилучення промислових потужностей

Укрінформ
Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що військові замовлення для країни є наразі пріоритетнішими за цивільні, і не виключив реквізиції промислових потужностей для прискорення темпів виробництва зброї, зокрема і для потреб України.

Про це міністр заявив на пресконференції, передає власний кореспондент Укрінформу.

За його словами, міністр оборони має відповідні повноваження згідно з законодавством.

«Вперше я не виключаю використання того, що закон дозволяє міністру і Генеральному секретаріату з питань озброєнь (DGA), тобто, якщо справи йдуть не за планом з точки зору темпів виробництва і термінів виконання, робити реквізиції в необхідних випадках, або скористатися правом пріоритетності», - сказав Лекорню.

Водночас він додав, що це «найжорсткіший інструмент в нашому правовому арсеналі».

Міністр також підтвердив мету виробництва 100 тисяч 155-міліметрових снарядів у 2024 році.

«Ми зможемо виробляти 100 000 снарядів калібру 155 мм, 80 000 з яких будуть призначені для України, а 20 000 - для наших власних збройних сил», - заявив Лекорню.

Читайте також: Оборонна промисловість України переживає бум – WP

Також, на думку міністра, терміни постачання ракет дальнього радіусу дії Aster, що виробляються компанією MBDA у Франції та Італії, є занадто повільними та потребують прискорення.

Париж розмістив замовлення на 200 додаткових ракет Aster на суму 900 мільйонів євро. Ці ракети, за словами Лекорню, постачаються в Україну для захисту неба, а також на французькі фрегати, що дислокуються в Червоному морі для боротьби з хуситами.

Лекорню підбив підсумки поточних і майбутніх замовлень на озброєння в сегментах, де є значні потреби, в тому числі для України: протитанкові ракети, ракети «земля-повітря» малої дальності, а також боєприпаси для гармат «Цезар».

«Існує нагальна потреба у постачанні певної кількості сегментів, в деяких випадках вже цього літа», - заявив міністр, не уточнюючи деталей.

Реквізиція - примусове вилучення державою майна власника в державних інтересах з виплатою йому вартості майна.

Реквізиції, дозволені законом про військове програмування, прийнятим  у Франції восени, можуть стосуватися «персоналу, запасів або виробничих інструментів», які будуть використовуватися для виробництва військової техніки.

Як повідомляв Укрінформ, три французькі оборонні компанії планують розгорнути виробництво в Україні.

Фото: en.armradio.am

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-