Росія дозволила постачання нафти в КНДР усупереч санкціям ООН - Financial Times

Росія дозволила постачання нафти в КНДР усупереч санкціям ООН - Financial Times

Укрінформ
Російська влада вже дозволила постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї всупереч санкціям ООН, ще більше зміцнюючи зв’язки між двома авторитарними режимами та завдаючи нового удару міжнародним зусиллям зі стримування Пхеньяна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times.

Згідно із супутниковими знімками, наданими газеті британським аналітичним центром Royal United Services Institute (RUSI), щонайменше п'ять північнокорейських танкерів вирушили цього місяця для збору нафтопродуктів у порту Східний на Далекому Сході Росії.

Поставки, які почалися 7 березня, є першими задокументованими прямими морськими поставками з Росії до КНДР після того, як Рада Безпеки ООН — зі схвалення Москви — запровадила суворе обмеження на передачу нафти країні у 2017 році у відповідь на випробування ядерної зброї Пхеньяном.

Судна, які плавають під прапором Північної Кореї та класифікуються як танкери для нафтопродуктів, відвідали один і той самий причал російської нафтової компанії в порту Східний, де вони завантажувалися.

Супутникові знімки підтвердили, що два кораблі потім вирушили з порту Східний до північнокорейського порту Чонджін, де вони розвантажувалися.

Дослідники RUSI підрахували, що задокументовані поставки нафти з російського порту Східний до КНДР за лічені тижні можуть скласти 125 тис. барелів нафтопродуктів — чверть дозволеної річної квоти.

«Ці поставки нафти є повноцінною фронтальною атакою на режим санкцій, який зараз знаходиться на межі краху», — сказав Х’ю Гріффітс, колишній координатор групи ООН, яка стежить за дотриманням санкцій проти Північної Кореї.

Читайте також: Євросоюз готує нові санкції проти Білорусі, Ірану та КНДР за допомогу Росії

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати і Південна Корея домовилися створити спеціальний консультативний орган для боротьби з контрабандою до КНДР нафтопродуктів, масштаби якої постійно зростають.

Відповідно до санкцій Радбезу ООН, Північній Кореї заборонено імпортувати понад 500 тис. барелів нафтопродуктів на рік, проте у доповіді комісії Комітету з санкцій РБ ООН щодо Північної Кореї ідеться, що танкери під прапором КНДР минулого року могли доставити втричі більше – понад 1,5 мільйона барелів.

Фото: Angus Bennett/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-