Польща готує відповідь Росії щодо ракети у повітряному просторі країни і демаршу посла

Польща готує відповідь Росії щодо ракети у повітряному просторі країни і демаршу посла

Укрінформ
Польща “найближчими днями” відповість Росії за порушення повітряного простору країни і дії російського посла, який відмовився на вимогу прибути до МЗС РП у зв’язку з цим інцидентом.

Про це в ефірі Polsat News заявив віцепрем'єр-міністр – міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

За словами польського віце-прем’єра, реакція посла РФ у Польщі Сергія Андрєєва, який проігнорував виклик до МЗС Польщі у зв’язку з порушенням російською ракетою повітряного простору Польщі, є “проявом зневаги”. Відтак Варшава не залишить цих інцидентів без уваги і готуватиме “чергові кроки”.

Віце-прем’єр Польщі підкреслив, що він перебуває у постійному контакті з президентом, прем’єром, МЗС, Бюро національної безпеки країни.

“Це завжди мають бути узгоджені рішення, оскільки це має бути відповідь усієї польської держави. Можете на неї очікувати найближчими днями. Відбудеться засідання комітету з питань безпеки, засідання Ради міністрів у вівторок, тому буде інформація від міністра закордонних справ з цього приводу”, - підкреслив Косіняк-Камиш.

За його оцінкою, сьогодні польсько-російські контакти обмежені до мінімуму.

“Ми не можемо говорити про якусь домовленість, тому що тут немає жодних шансів на домовленість, якщо сьогодні відбувається черговий удар по Києву, йде удар по цивільних об’єктах”, - сказав глава Міноборони.

Він додав, що Росія зараз порушує, міжнародні угоди і конвенції, учасником яких вона є і які має виконувати.

Як повідомлялося, російська ракета в неділю о 05:23 (за київським часом) порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердув Люблінського воєводства і пробула в ньому 39 секунд.

Читайте також: Cікорський обговорив зі Столтенбергом посилення безпеки повітряного простору Польщі

В Оперативному командуванні ЗС Польщі повідомили, що російська ракета на 100% залишила повітряний простір Польщі, її не було потреби збивати, оскільки відповідні сили контролювали траєкторію польоту.

Згодом, начальник Генштабу ЗС Польщі Вєслав Кукула повідомив, що повітряний простір Польщі порушила російська ракета X-101. У Генштабі Польщі вважають, що ракета таким чином могла бути запрограмована навмисно.

МЗС Польщі повідомило, що вимагатиме від РФ пояснень з приводу порушення російською ракетою повітряного простору Польщі. Посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв проігнорував у понеділок виклик до МЗС Польщі у зв’язку з порушенням російською ракетою у неділю вранці повітряного простору РП. Відтак Польща іншим каналом передасть МЗС Росії дипломатичну ноту з вимогою пояснити факт порушення російською ракетою повітряного простору Польщі.

У ніч проти 24 березня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Сили ППО знищили 43 повітряні цілі: 18 із 29 крилатих ракет та 25 із 28 ударних дронів типу "Shahed".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-