Заступниця Генсека ООН: Спроби Росії провести вибори на окупованих територіях є неприйнятними

Заступниця Генсека ООН: Спроби Росії провести вибори на окупованих територіях є неприйнятними

Укрінформ
Спроби Росії провести президентські вибори на окупованих територіях є неприйнятними - заступниця Генсека ООН.

Повага до територіальної цілісності та політичної незалежності є наріжним каменем нашої колективної безпеки, і будь-яка анексія території держави іншою державою внаслідок загрози силою або її застосування є порушенням принципів Статуту ООН та міжнародного права, заявила заступниця Генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, виступаючи на засіданні Радбезу з обговорення спроб Росії провести вибори на тимчасово окупованих територіях України.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Вона нагадала, що Генасамблея ООН ухвалила низку резолюцій, відповідно до яких так звані «референдуми» Росії в Криму та деяких регіонах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей «не мають юридичної сили і не є підставою для будь-якої зміни статусу цих регіонів України».

«У цьому контексті спроби Росії провести президентські вибори відсьогодні, 15 березня, по 17 березня в районах України, що перебувають під контролем РФ, є неприйнятними», – зазначила Дікарло.

Вона також нагадала, що в суботу сповнюється 10 років незаконної спроби РФ анексувати Автономну Республіку Крим і місто Севастополь шляхом так званого «референдуму».

За її словами, минулі так звані «референдуми» й «вибори» проводилися під примусом, хоча «окупаційна держава зобов'язана дотримуватися законів України на окупованих територіях».

З лютого 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило загибель 10 703 цивільних осіб, у тому числі 594 дітей, додала заступниця Генсека.

Вона також розповіла про останні російські обстріли України, зокрема Одеси вранці у п’ятницю, коли загинуло двадцять чоловік, ще понад 70 отримали поранення.

Читайте також: Кислиця розповів про висновки незалежної комісії з розслідування злочинів Росії

Дікарло наголосила, що «немає виправдання безвідповідальної та запальної ядерної риторики, яка збільшує ризик подальшої ескалації», очевидно, маючи на увазі погрози президента РФ Володимира Путіна.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, за словами Дікарло, постійно повідомляє про незаконне нав'язування російського громадянства й законів на тимчасово окупованих територіях, залякування й тиск під час незаконних виборчих процесів, придушення свободи вираження думок і віросповідання та інші порушення прав людини.

Також задокументовано практику свавільних затримань і насильницьких зникнень цивільних осіб. «Нова доповідь Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, який був опублікований сьогодні, містить додаткову інформацію… про те, що поширені були тортури стосовно цивільних осіб з боку російської влади, які носили систематичний характер».

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення спроб Росії організувати незаконні «вибори президента РФ» на тимчасово окупованих територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-