Джонсон повідомив сенаторам-республіканцям про зміну позиції щодо допомоги Україні

Джонсон повідомив сенаторам-республіканцям про зміну позиції щодо допомоги Україні

Укрінформ
Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон у спілкуванні з сенаторами-республіканцями сказав, що Палата підготує свій проєкт для підтримки України, але в суттєво іншому вигляді, аніж раніше схвалений Сенатом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Hill.

"Спікер Майк Джонсон сказав сенаторам-республіканцям у середу, що Палата представників надішле їм законопроєкт про допомогу Україні, але попередив, що він виглядатиме суттєво інакше, ніж пакет допомоги, який Сенат ухвалив минулого місяця", - йдеться у повідомленні.

За словами сенаторів, які були на обговоренні, Джонсон зазначив, що проєкт від Палати представників може запропонувати підтримку Україні у вигляді кредиту або лендлізу з міркувань захисту інтересів американських платників податків.

Це означає, що потенційний новий проєкт має отримати достатньо голосів і в Палаті представників, і в Сенаті.

Окрім того, Джонсон говорив про створення інструменту на зразок такого, як вже пропонував республіканець Майк Маккоул, що дозволив би конфіскацію російських суверенних активів та передачу отриманих коштів у фонд підтримки України.

Джонсон не сказав, чи має намір знову включати у цей проєкт якісь норми щодо південного кордону США.

Сенатор Джон Корнін, один з тих республіканців, які голосували у лютому за вже схвалений Сенатом пакет з коштами на підтримку України, зазначив, що після цієї дискусії з Джонсоном оптимістично налаштований з приводу того, що Палата представників нарешті схвалить якесь рішення з допомогою для України.

"Я почув, що спікер тепер казав: "Ми не залишимо Україну з порожніми руками", чи слова приблизно того ж змісту", – зауважив він.

Читайте також: У Мінюсті бачать позитивні сигнали з Конгресу США щодо ухвалення допомоги Україні

Сенатор Кевін Крамер також зазначив, що Джонсон чітко висловив намір допомогти Україні.

"Він досить чітко сказав про це", – прокоментував Крамер слова Джонсона про потенційний проєкт з лендлізом та законодавством щодо конфіскації російських активів для наповнення фонду підтримки України.

Читайте також: Лідер демократів у Палаті представників закликав ухвалити допомогу Україні до нових канікул

Республіканець Ліндсі Грем після вчорашньої зустрічі також зауважив, що налаштований дуже оптимістично.

"Ніхто не хоче, щоб Путін узяв гору. Я думаю, що він не зупиниться на Україні... і піде далі в Європу… У цій ситуації є добро проти зла, і Україна тут жертва", – сказав Джонсон на зустрічі.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні президент США Джо Байден вніс до Конгресу запит щодо підтримки України, Ізраїлю, Тайваню, а також посилення кордону США. Після кількох місяців переговорів та пошуку компромісів Сенат ухвалив законопроєкт, який передбачає зовнішню підтримку, але без прикордонного питання. Після цього документ був переданий до Палати представників, його блокують республіканці, тісно пов’язані з експрезидентом Дональдом Трампом, який зараз є провідним кандидатом від республіканців на виборах глави Білого дому.

Фото: Greg Nash

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-