Із Кіпру вирушив перший корабель з майже 200 тоннами гумдопомоги для сектору Гази

Із Кіпру вирушив перший корабель з майже 200 тоннами гумдопомоги для сектору Гази

Укрінформ
Судно з майже 200 тоннами продовольства для Сектору Гази вийшло з порту на Кіпрі після невеликої затримки в рамках пілотного проєкту, який передбачає відкриття нового морського маршруту допомоги населенню анклаву, що опинилося на межі голоду.

Про це повідомляє Sky News, передає Укрінформ.

Судно, яке належить іспанській благодійній неурядовій організації Open Arms, вийшло з порту Ларнаки на Кіпрі, буксируючи баржу з борошном, рисом і та іншими продуктами. Судно пройде відстань у понад 320 км через східне Середземномор'я до Гази, що може зайняти до двох днів.

Як зазначає Reuters, ця місія, що фінансується в основному ОАЕ, організована американською благодійною організацією World Central Kitchen (WCK). WCK заявляє, що на Кіпрі зберігається ще 500 тонн допомоги, готової до відправки.

Благодійні організації мають намір доставляти допомогу безпосередньо в Газу, яка була ізольована від початку війни між Ізраїлем і ХАМАСом 7 жовтня.

Зважаючи на відсутність портової інфраструктури, WCK заявила, що будує в Газі злітно-посадкову смугу з матеріалів зруйнованих будівель і уламків.

У разі успіху ця місія означатиме перше послаблення ізраїльської морської блокади, накладеної на Газу в 2007 році після того, як ХАМАС взяв під свій контроль палестинський анклав.

Кіпр заявив, що його морський коридор пропонує прискорений обхідний шлях для доставки допомоги. На Кіпрі вантажі будуть проходити перевірку безпеки групою, до складу якої входить персонал з Ізраїлю, що виключить можливі затримки у доставці гуманітарної допомоги.

Читайте також: «Ніяких виправдань» – віцепрезидент США закликала Ізраїль посилити гумдопомогу Газі

За оцінками ООН, 25% населення Гази перебуває під загрозою голоду, відомство звинувачує Ізраїль у блокуванні допомоги для цієї території.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден віддав розпорядження військовим створити тимчасовий причал на Середземному морі в Газі для доставки гуманітарної допомоги палестинцям.

Пізніше Британія оголосила, що приєднається до США у відкритті надзвичайного морського коридору для доставки додаткової допомоги до сектору Гази.

Фото: World Central Kitchen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-