Путін заборонив вільно виїжджати з Росії колишнім топчиновникам

Путін заборонив вільно виїжджати з Росії колишнім топчиновникам

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін підписав указ про обмеження на виїзд з Росії для колишніх високопосадовців, які мали доступ до державної таємниці.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на портал правових актів країни-агресора.

Згідно з документом, рішення про виїзд таких держслужбовців ухвалюватиме Міжвідомча комісія із захисту держтаємниці. Вона отримуватиме висновки з органів російської держвлади або «режимно-секретних організацій», де працював чиновник, про його поінформованість щодо «відомостей особливої важливості або таємних відомостей». Рішення про заборону виїзду може бути ухвалене на певний термін, при цьому ексчиновникам можуть дозволити короткострокові поїздки.

Путін залишає за собою право втручатися у роботу комісії та змінювати її вердикти. «Президентом РФ може бути встановлений інший порядок ухвалення міжвідомчою комісією рішень», - йдеться в указі.

Раніше джерела видання The Moscow Times повідомляли, що чинні російські чиновники, а також губернатори та топменеджери держкомпаній з початку війни перебувають під обмеженнями на поїздки за кордон. Їм доводиться отримувати дозвіл, щоб виїхати з країни, у тому числі у відпустку, а в деяких чиновників співробітники ФСБ вилучають закордонні паспорти.

За словами цих джерел, список чиновників, губернаторів та інших держслужбовців, які мають отримувати окремий дозвіл на виїзд з країни, веде ФСБ, а високопосадовці мають отримувати так зване «подвійне схвалення» для будь-якої закордонної поїздки — від свого безпосереднього начальника та від його начальника.

У квітні минулого року прессекретар Кремля Дмитро Пєсков також підтверджував, що питанню закордонних поїздок «держслужбовців та високопосадовців держкомпаній приділяється більше уваги».

Читайте також: Путін викликає на військові збори російських резервістів

Як повідомлялося, наприкінці січня Президент Росії Володимир Путін видав указ, що дозволяє «ключовим» для російської економіки підприємствам не розкривати інформацію, яку вони мали оприлюднювати відповідно до законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-