В Ірландії провалили голосування щодо вилучення з конституції норми про «жінку в сім’ї»

В Ірландії провалили голосування щодо вилучення з конституції норми про «жінку в сім’ї»

Укрінформ
У парламенті Ірландії визнали, що проведений референдум щодо вилучення із конституції норми про «жінку в сім’ї» повністю провалився.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, який виступав за вилучення «дуже старомодних формулювань» із конституції країни, визнав, що голосування за внесення поправок до законодавства «зазнало повної поразки при пристойній явці».

«Це була наша відповідальність – переконати більшість людей проголосувати «за», і ми явно не змогли цього зробити», – заявив ірландський прем’єр.

Згідно із офіційними результатами голосування, 67,7% виборців виступили проти внесення поправки щодо розширення поняття «сім’я» за межі шлюбу, включивши до нього домогосподарства, засновані на «тривалих» стосунках. 

Майже 74% голосуючих не підтримали поправку про вилучення із конституції згадки про центральне місце «життя жінки вдома» та «обов’язків матері по дому» і заміну на статтю, яка визнає важливість сім’ї в цілому.

Зазначається, що явка на референдумі у суботу склала лише 44,36%.

Читайте також: Уряд Північної Ірландії вперше очолила націоналістка

Як повідомляв Укрінформ, 9 березня громадяни Ірландії голосували за те, чи вилучати з конституції країни норму про «жінку в сім'ї».

Стаття 41.п.2 конституції Ірландії, яка діє з 1937 року, коли католицька церква ще мала величезний вплив на громадське та приватне життя в Ірландії, говорить, що «своїм життям у родинній оселі жінка надає державі підтримку, без якої неможливе суспільне благо». Далі додається, що «держава докладає зусиль для того, щоб матері через економічну необхідність не були змушені брати участь у праці, нехтуючи своїми обов’язками вдома».

Організатори референдуму пропонували вилучити існуючу статтю та замінити її статтею, яка містить гендерно нейтральні формулювання.

Фото: PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-