Уряд Північної Ірландії вперше очолила націоналістка

Уряд Північної Ірландії вперше очолила націоналістка

Укрінформ
Парламент Північної Ірландії вперше призначив ірландську націоналістку, представницю партії «Шинн Фейн», першим міністром.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

«У суботу парламент Північної Ірландії вперше призначив ірландську націоналістку першим міністром, що стало історичною віхою в цій державі», - йдеться у повідомленні.

Партія «Шинн Фейн», що виступає за об’єднання з Ірландією, висунула кандидатуру Мішель О’Ніл на посаду першого міністра, оскільки отримала найбільшу кількість місць на парламентських виборах у травні 2022 року.

Читайте також: В Ірландії знову заговорили про кроки з воззєднання острова

Це призначення відбулося після того, як пробританська партія суперник «Шинн Фейн» - Демократична юніоністська партія (ДЮП), формально припинила дворічний бойкот коаліційного уряду. Це сталось після того, як цього тижня вона уклала угоду з британським урядом щодо пом'якшення торговельних суперечностей.

«Це історичний день, що знаменує собою новий світанок. Я буду служити всім однаково та буду першим міністром для усіх», - сказала 47-річна О'Ніл у своїй промові під час вступу на посаду.

Британський міністр у справах регіону Кріс Хітон-Гарріс заявив, що відновлення уряду стало «чудовим днем для Північної Ірландії».

Як колишнє політичне крило Ірландської республіканської армії (ІРА), партія «Шинн Фейн» довго уникала політичного істеблішменту по обидва боки ірландського кордону. Зараз це найпопулярніша партія в Ірландії напередодні майбутніх виборів.

Посаду заступника першого міністра, яка за системою поділу влади у Північній Ірландії має такі ж повноваження, як і перший міністр, але меншу символічну вагу, обійматиме член партії ДЮП Емма Літтл-Пенгелі.

Донині посади першого міністра у Північній Ірландії обіймали винятково представники ДЮП.

Як повідомлялося, голова «Шинн Фейн» Мері Лу Макдональд заявила про намір активізувати зусилля з воз’єдання Ірландії у разі приходу до влади. Наступні загальні вибори у Ірландії мають пройти не пізніше весни 2025 року. Наразі партія «Шинн Фейн» є основним фаворитом, однак навряд зможе самостійно сформувати уряд.

Фото: Michelle O’Neil / Х

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-