В Амстердамі відбулися протести через участь президента Ізраїлю у відкритті Музею Голокосту

В Амстердамі відбулися протести через участь президента Ізраїлю у відкритті Музею Голокосту

Фото
Укрінформ
В Амстердамі тисячі людей вийшли на вулиці, щоб висловити протест через приїзд президента Ізраїлю Іцхака Герцоґа для участі в церемонії відкриття Національного музею Голокосту.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Протести проти присутності президента Ізраїлю Герцоґа на відкритті Національного музею Голокосту завершилися. Приблизно 2000 демонстрантів спочатку були присутні на Ватерлооплейн, що неподалік самого музею. Після втручання правоохоронців площа спорожніла”, - йдеться у повідомленні.

Іцхак Герцоґ на відкритті Національного музею Голокосту Фото: Х / יצחק הרצוג Isaac Herzog
Іцхак Герцоґ на відкритті Національного музею Голокосту Фото: Х / יצחק הרצוג Isaac Herzog

Зазначається, що демонстранти тримали в руках палестинські прапори та плакати з написами, такими як “Амстердам каже “ні” геноциду”.

Акції протесту проходили й в інших місцях. Участь у них узяла, зокрема, єврейська організація “Ерев рав”.

Фото: NOS
Фото: NOS

“Ми повинні засвоювати уроки з історії, - зазначив її засновник Юваль Галь в інтерв'ю телеканалу AT5. - Коли ми говоримо “більше ніколи знову”, ми маємо це дійсно розуміти. Але це відбувається зараз, у Газі”.

На різних під'їздах до музею з плакатами також стояли активісти організації Amnesty International. Їхні тексти були адресовані президенту Ізраїлю Іцхаку Герцоґу, який міг проїхати цими вулицями. Поруч із музеєм до стовпа було прикріплено табличку з написом “Об'їзд, до Міжнародного кримінального суду” зі стрілкою, що вказує інший напрямок.

Читайте також: Від ХАМАСу залежить, чи буде нове припинення вогню у Газі - Байден

“Ми тут, щоб нагадати президенту Герцоґу, що він має понести відповідальність за те, що відбувається в Газі, - зазначили представники Amnesty International. - Це абсолютно недоречно, що він відкриває цей музей у такий час. Тому ми хочемо передати йому це послання”.

З огляду на акції протесту по всьому Амстердаму було посилено заходи безпеки, у деяких місцях до забезпечення порядку залучено сили спецпідрозділів.

Однак, попри акції протестів, захід відбувся. Король Нідерландів Віллем-Александер виголосив промову, а президент Ізраїлю взяв участь у церемонії відкриття музею.

Як повідомляє NOS, зокрема, під час свого виступу Герцоґ закликав звільнити заручників, яких ХАМАС утримує в Газі з 7 жовтня. Також у своїй промові він нагадав, що під час Другої світової війни дуже багато людей мовчки спостерігали за тим, як нацисти допомагали депортувати євреїв з Нідерландів, але були й люди, які виступили проти нацистів.

Іцхак Герцоґ на відкритті Національного музею Голокосту Фото: Х / יצחק הרצוג Isaac Herzog
Іцхак Герцоґ на відкритті Національного музею Голокосту Фото: Х / יצחק הרצוג Isaac Herzog

Герцоґ підкреслив важливість музею та пам’яті про “жахи, породжені ненавистю, антисемітизмом і расизмом”, і згадав про нинішній антисемітизм, який зростає в усьому світі.

Читайте також: Ізраїль відкликав свого постійного представника з ООН

Варто зазначити, що музей, рішення про відкриття якого було ухвалено у 2015 році, розповідає історію переслідування євреїв у Нідерландах під час Другої світової війни.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня ХАМАС вторгся до Ізраїлю та почав убивати та викрадати як військових, так і цивільних. Ізраїль відповів обстрілами місць базування терористів у секторі Гази.

Семиденна перерва у бойових діях сприяла звільненню близько сотні заручників, утримуваних ХАМАС, в обмін на звільнення 240 палестинських в'язнів у Ізраїлі, а також полегшила доступ гуманітарної допомоги до сектора Гази.

Армія Ізраїлю відновила бойові дії після порушення угрупованням ХАМАС угоди про припинення вогню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-