Латвія видала перші приписи на виїзд громадянам Росії

Латвія видала перші приписи на виїзд громадянам Росії

Укрінформ
Управління у справах громадянства та міграції Латвії (PMLP) видало шість приписів про виїзд громадянам Росії, які не виконали вимог закону про імміграцію та не подали жодних документів на отримання будь-якої посвідки на проживання у Латвії.

Про це передає Укрінформ із посиланням на латвійського мовника LSM.

Як зазначила голова PMLP Майра Розе, двоє з шести вже залишили країну. В інших випадках, окрім шести зазначених, громадянам РФ видаватиметься розпорядження про виїзд протягом 30 днів. Якщо людина не залишить територію Латвії в такий термін, прийматиметься рішення про примусове видворення. При цьому 22 особам було дозволено подати документи, пов'язані з возз'єднанням сім'ї, що не було зроблено вчасно.

Як повідомлялося, вимоги латвійського закону не виконали та не подали документи 1017 громадян Росії. За словами Розе, 213 з них залишили Латвію через інші країни Євросоюзу.

Відповідно до закону про імміграцію, термін дії посвідок на постійне проживання громадян РФ минув у вересні 2023 року. Для подальшого проживання в Латвії вони мали подати заявку на набуття статусу постійного мешканця Європейського Союзу, а для його отримання необхідно було надати в PMLP підтвердження знань держмови на мінімальному рівні та наявності фінансових коштів.

В останній момент до закону були внесені поправки, які дали громадянам РФ ще два роки на складання іспиту з латиської мови, щоб продовжувати легально проживати в Латвії. Незважаючи на ці зміни, з вересня 2023 року громадяни РФ були зобов'язані отримати хоча б тимчасовий вид на проживання. Ті з них, хто не вжив жодних заходів для врегулювання свого статусу, з 2 вересня втратили право на проживання та отримали листи із закликами залишити країну.

Читайте також: Латвія продовжила обмеження на в'їзд громадян Росії

3 січня минув термін дії посвідки на проживання у тих російських громадян, на яких поширюються поправки до закону про імміграцію та які не подали заяви на отримання статусу постійного жителя ЄС до 31 грудня 2023 року. Цей термін поширювався лише на тих, хто повторно складав іспит з держмови до 30 листопада минулого року. Якщо громадянин РФ не зміг успішно скласти іспит, до 31 грудня 2023 він повинен був подати заяву на отримання дозволу на перебування в Латвії протягом двох років.

Громадяни РФ, які мають поважні причини не складати іспит з латиської мови, можуть подати документи на отримання посвідки на проживання до 31 березня 2024 року. Вона видаватиметься на два роки. Поважними причинами вважаються серйозні проблеми зі здоров'ям та інші причини, які не залежать від волі та дій людини.

Читайте також: Латвія почала депортацію майже 1000 громадян Росії

Як повідомлялося, наприкінці лютого уряд Латвії ухвалив продовжити терміни обмежень на в'їзд громадян Росії до весни наступного року, враховуючи загрозу безпеці з боку РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-