Франція і Молдова підписали оборонну й економічну угоди

Франція і Молдова підписали оборонну й економічну угоди

Відео
Укрінформ
Франція та Молдова уклали угоду про співпрацю в оборонній сфері та дорожню карту щодо співпраці в економічній сфері до 2029 року.

Церемонія підписання відбулася у Єлисейському палаці у присутності президентів - Еммануеля Макрона та Маї Санду, передає кореспондент Укрінформу.

На спільному брифінгу, що передував підписанню документів, лідери заявили, що Франція підтримає Молдову на шляху до ЄС, а обидві країни і надалі будуть підтримувати Україну у війні з Росією.

«Молдова стикнулася з неприйнятними порушеннями свого повітряного простору російськими безпілотниками та ракетами. Ми також бачимо дезінформаційні кампанії та спроби втручання (у внутрішні справи Молдови - ред.) з метою розколу країни», - заявив Макрон.

За його словами, Франція та ЄС рішуче підтримують Молдову в її прагненні до європейського майбутнього, що є викликом для путінської Росії, створюючи біля кордонів РФ «модель, відмінну від тієї, що базується на силі, вбивстві політичних опонентів, історичному ревізіонізмі, стеженні за суспільством та імперіалістичній війні проти сусідів».

Президент повідомив, що згідно з угодою про співпрацю в оборонній галузі в найближчі місяці у Молдові буде створено постійне представництво Міністерства оборони Франції, що «дасть нам змогу ефективніше працювати над зміцненням наших відносин у сферах підготовки, освіти та оперативної сумісності наших збройних сил».

У спільній заяві, переданій журналістам, зазначається, що Франція як співзасновниця Платформи підтримки Молдови допомагає зміцнювати стійкість і спроможність республіки в усіх сферах. Зокрема, Париж підтверджує свою готовність сприяти тривалому і мирному врегулюванню конфлікту в Придністров’ї, в тому числі шляхом надання технічної допомоги для знищення боєприпасів, які становлять небезпеку для населення регіону.

Крім того, Франція і Молдова наголошують, що Росія має поважати свої міжнародні зобов'язання, зокрема в межах ОБСЄ, і вивести свої війська, незаконно розміщені на території Молдови.

Читайте також: Росія спробує втрутитися у вибори й референдум щодо ЄС у Молдові - спецслужби

«Молдова має бути здатною захищати свій нейтралітет, захищати свою територію і свій народ, а також робити внесок у регіональну і міжнародну безпеку у співпраці зі своїми основними партнерами, в тому числі з Францією», - йдеться в документі.

Водночас двостороння економічна дорожня карта має на меті стимулювати торгівлю, диверсифікувати співпрацю та збільшити обсяг французьких приватних інвестицій у Молдову.

Як повідомляв Укрінформ, торік у вересні Франція і Молдова підписали угоду, яка охоплює підготовку військовослужбовців, регулярний діалог з питань оборони та обмін розвідувальною інформацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-