Франція долучиться до ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для України

Франція долучиться до ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для України

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про приєднання країни до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для Збройних сил України та пошуку фінансування проєкту.

Про це він заявив у Празі на спільній з президентом Чехії Петром Павелом пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми будемо звертатися до третіх, неєвропейських країн із проханням надати ресурси для задоволення короткострокових потреб України в боєприпасах", - заявив французький лідер.

Він нагадав, що ініціатива полягає "у пошуку боєприпасів там, де вони є, і сумісні з обладнанням, яке ми доставили".

"І ми розпочали роботу, яку раніше, скажімо, проводили окремо. Це більш ефективна форма співпраці. Тому ми це підтримуємо і готові долучатися", - заявив Макрон.

За його словами, з огляду на потреби України європейські країни мають вийти за рамки того, що є в наявності.

"Наші міністри продовжать цю роботу сьогодні по обіді", - додав Макрон.

Стосовно фінансування закупівлі боєприпасів він зауважив, що "це може бути двостороння мобілізація, може бути співпраця з третіми сторонами, двостороннє фінансування, а також європейське фінансування, з Європейського фонду миру, яке може бути мобілізоване для підтримки цієї ініціативи".

Президент також заявив, що позиція Франції щодо заморожених російських активів однозначна: "Ми повністю підтримуємо пропозицію оподатковувати прибутки від активів, що становить від 3 до 5 мільярдів євро на рік". Водночас Франція проти того, щоб робити "те, що заборонено міжнародним правом", наголосив Макрон, говорячи про використання самих заморожених коштів.

При цьому, додав він, Франція підтримує пропозицію "більш інноваційного європейського фінансування", запропоновану прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

Читайте також: Міністр оборони Фінляндії: Гроші на підтримку озброєнь в Україні треба знайти негайно

Як повідомлялося, президент Чехії Петр Павел під час Міжнародної безпекової конференції у Мюнхені оголосив, що домовився із Данією, Нідерландами й Канадою про об’єднання зусиль із пошуку необхідного Україні обладнання й боєприпасів по всьому світу. За його словами, Чехії уже вдалося знайти 800 тис. необхідних артснарядів, але для їх передачі Україні Прага потребує фінансової підтримки партнерів.

Водночас у Чехії сподіваються, що якнайбільше країн ЄС долучаться до її ініціативи, заявила спікер Палати представників Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова.

Фото: Instagram prezident_pavel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-