Три країни ЄС закликали до посилення оборони Європи та співпраці з Україною - The Guardian

Три країни ЄС закликали до посилення оборони Європи та співпраці з Україною - The Guardian

Укрінформ
Естонія, Франція та Польща виступили із закликом «терміново» підвищити обороноспроможність Європи.

Про це йдеться у документі, з яким ознайомилось видання The Guardian, передає Укрінформ.

Як зазначається, у документі окреслюються пріоритети трьох країн для нової Європейської оборонно-промислової стратегії, зокрема, йдеться про зміцнення співпраці з Україною.

«Ми повинні забезпечити, щоб амбіції стратегії були пропорційними та підкріпленими конкретними діями, що підтримують нашу боєздатність. Ми перебуваємо у гонці з часом», – сказано у документі.

Естонія, Франція і Польща виокремили кілька аспектів, на які має бути спрямована стратегія. Серед них – покращення довгострокової спроможності оборонної промисловості ЄС забезпечувати потреби збройних сил, зменшити стратегічну залежність і підвищити здатність швидко нарощувати виробництво за кризових ситуацій; фундаментальне збільшення запасів боєприпасів, що мають вирішальне значення у бою, доступності ключових систем озброєння та інших можливостей у різних сферах діяльності держав-членів блоку; посилення конкурентних переваг ЄС та держав-членів у сфері технологій та інновацій (військового та подвійного призначення).

Читайте також: У МЗС Франції пояснили, для чого треба було почати дискусію щодо європейських військ в Україні

Крім того, три європейські країни наголошують на необхідності посилення співпраці з Україною та заохочення її участі в оборонно-промислових ініціативах.

У документі йдеться і про необхідність достатнього фінансування для досягнення амбітних цілей.

«Ми закликаємо Комісію представити конкретні варіанти фінансування, особливо на період до наступного (довгострокового бюджету ЄС – ред.). Недостатнє фінансування зараз означатиме лише більші витрати пізніше», – сказано у документі.

Як повідомлялося, Євросоюз до 2035 року планує здійснювати до половини оборонних закупівель усередині ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-