У МЗС Франції пояснили, для чого треба було почати дискусію щодо європейських військ в Україні

У МЗС Франції пояснили, для чого треба було почати дискусію щодо європейських військ в Україні

Укрінформ
На кожному етапі підтримки України виникають питання, які потрібно порушувати в публічній площині, й не Росії визначати межі цієї підтримки.

Як передає Укрінформ, про це міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне розповів у суботньому інтерв’ю Le Monde.

«Нам потрібна послідовність. Коли за два тижні до зустрічі (в Парижі, 26 лютого – ред.) ми чуємо, як міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус каже, що через п'ять років ми, ймовірно, будемо воювати з Росією, ми думаємо, що нам потрібно окреслити наслідки. Тож ця дискусія буде розвиватись в часі у Європі, тому що вона необхідна. Вона повинна була виникнути», - заявив міністр.

«Наша мета - зробити більше, краще і по-іншому, щоб змінити баланс сил з Москвою. Ми повинні вести ці дебати - навіть, якщо поки що немає консенсусу. Бо в нас однаковий аналіз ситуації і однакові цілі: перемогти Росію», - уточнив Сежурне.

За його словами, європейських лідерів, які брали участь у зустрічі в Парижі, ця тема не застала зненацька. Навпаки – добре знали, що стоїть на порядку денному.

Глава французької дипломатії також спростував твердження про наявність дипломатичного протистояння між Парижем та Берліном з цього питання. За словами Сежурне, між країнами є згода на рівні 80%.

Читайте також: У перспективі Франція не виключає участі європейських військ у війні в Україні - Макрон

«Я говорив зі своєю німецькою колегою Бербок, і ми зустрінемося в Парижі у вівторок, 5 березня. Я кажу це абсолютно щиро: все, що ми не хотіли робити в один час, ми зробили через пів року, оскільки ситуація змінювалася. Ми вже маємо різні рівні зобов'язань з Німеччиною, наприклад, щодо ракет. Тут немає ніякої драми, тому що у нас однакова мета - підтримати Україну», - пояснив французький міністр.

Він також укотре запевнив, що військової присутності Франції в Україні немає, є лише підтримка у вигляді обладнання та зброї. Все інше – вигадки російської пропаганди. «Ми не ведемо війну проти Росії, але вона хоче, щоб ми повірили, що ми на неї нападаємо. Ми не повинні потрапити в цю пастку», - сказав він.

Читайте також: Дискусія щодо присутності військових НАТО в Україні є сигналом для РФ - естонський генерал

Сежурне повторив, що Франція повинна бути «на правильному боці історії» та добре розуміє, що Росія не зупиниться на досягнутому. Особливо - на тлі невизначеності напередодні американських виборів. «Якщо американці не будуть на нашому боці, нам доведеться робити набагато більше», - додав міністр.

Таким чином французький дипломат згадав у розмові також дату можливої зустрічі міністрів закордонних справ та збройних сил країн Європи, про яку раніше повідомляв Укрінформ. Йдеться про 5 березня, коли урядовці мають намір зустрітись в Парижі, щоб обговорити конкретний прогрес у питанні допомоги України та захист Молдови, якій загрожує дестабілізація з боку Росії.

Фото: MARVAUX/REA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-