Філіппіни обіцяють дати відсіч Китаю, якщо їх морські інтереси ігноруватимуть

Філіппіни обіцяють дати відсіч Китаю, якщо їх морські інтереси ігноруватимуть

Укрінформ
Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший заявив, що його країна співпрацюватиме з Китаєм для врегулювання питань спірних ділянок Південнокитайського моря, але даватиме відсіч, якщо її суверенітет і морські права ігноруватимуться.

Про це, як повідомляє Reuters, Маркос сказав під час візиту до Австралії, передає Укрінформ.

«Наша незалежна зовнішня політика змушує нас співпрацювати з ними (з Китаєм – ред.) у питаннях, де наші інтереси збігаються, шанобливо висловлювати незгоду в тому, де наші погляди відрізняються, та рішуче відмовлятися, коли наші принципи, як-от наш суверенітет, наші суверенні права і наша юрисдикція... ставляться під сумнів або ігноруються», - сказав Маркос.

За його словами, дуже часто, коли говорять про проблему Південнокитайського моря, увагу першочергово приділяють суперництву між наддержавами, Сполученими Штатами та Китаєм, а в підсумку страждають законні морські інтереси інших країн регіону.

«Це відволікає нас від того, щоб називати агресивні, односторонні, незаконні та протиправні дії такими, якими вони є, – нападами на верховенство міжнародного права та принципи Статуту Організації Об’єднаних Націй», - зазначив президент, вочевидь натякаючи на зазіхання Китаю.

Читайте також: Філіппіни для протидії зазіханням Китаю оновлять військові форпости на віддалених островах

Він також нагадав, що схвалив третю фазу плану придбання додаткового озброєння і бойової техніки, аби підтримати перехід армії його країни від внутрішньої оборони до зовнішньої.

«Наші сили повинні бути в змозі гарантувати... безперешкодне і мирне дослідження та експлуатацію всіх природних ресурсів у районах нашої юрисдикції, включаючи й виключну економічну зону», - наголосив Маркос.

У МЗС КНР, коментуючи заклики Маніли припинити переслідування філіппінських суден у Південнокитайському морі зазначили, що причина таких морських подій полягає в тому, що Філіппіни часто робили провокаційні кроки в морі, порушуючи територіальний суверенітет, морські права та інтереси Китаю.

Читайте також: Філіппіни придбають підводні човни для модернізації армії

«Китай вжив необхідних заходів відповідно до закону для захисту власного суверенітету, прав та інтересів, тож ситуації, коли Китай переслідує судна Філіппін не існує», - заявила на брифінгу речниця дипвідомства Мао Нін.

Як повідомляв Укрінформ, Філіппіни розмістили військовий корабель біля берегів острова Палаван, що виходить у Південнокитайське море, для «захисту своїх морських інтересів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-