Ядерне стримування НАТО має бути реальним для Фінляндії - президент

Ядерне стримування НАТО має бути реальним для Фінляндії - президент

Укрінформ
Новий президент Фінляндії Александер Стубб заявив у п’ятницю після складання присяги, що ядерне стримування НАТО має бути реальним для його країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

На питання про його погляди на ядерну зброю фінський лідер відповів, що уряд і парламент його країни вирішуватимуть, чи захоче Фінляндія змінити чинне законодавство, яке забороняє розміщення ядерної зброї на території країни та її передачу.

«Я би почав із передумови, що ми у Фінляндії повинні мати реальний ядерний засіб стримування, і це те, що ми маємо, оскільки НАТО практично дає нам три засоби стримування завдяки нашому членству. Перший – це військові, тобто солдати, другий – це ракети, тобто боєприпаси, і третій – це ядерне стримування, яке надходить від США», – сказав Стубб під час першої пресконференції на посаді президента.

Зазначається, що під час передвиборчої кампанії напередодні президентських виборів Стубб заявив, що не бачить обмежень для вступу Фінляндії в Альянс, оскільки країна відмовилась від багаторічної військової позаблоковості, і готовий дозволити транспортувати ядерну зброю через територію Фінляндії, але не є прихильником ідеї зберігання ядерної зброї на її території.

«Зараз ми вступаємо в нову еру. У результаті нашого військового союзу та членства в НАТО ми зробили останній крок до західної спільноти цінностей, до якої наша республіка духовно належала протягом усього періоду своєї незалежності», – підкреслив Стубб.

Читайте також: Фінляндія заявила, що не обмежує Україну у використанні наданої зброї

Він також назвав демократію, верховенство права та права людини основними цінностями, на яких ґрунтуватиметься зовнішня політика Фінляндії під його керівництвом.

Нагадаємо, у Фінляндії 1 березня пройшла інавгурація президента - Александер Стубб склав присягу глави держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-