Суд в Іллінойсі усунув Трампа від праймеріз на підставі «заборони для заколотників»

Суд в Іллінойсі усунув Трампа від праймеріз на підставі «заборони для заколотників»

Укрінформ
Суддя в американському штаті Іллінойс прийняла рішення вилучити ім’я Дональда Трампа з виборчих бюлетенів для праймеріз на підставі «заборони для заколотників», передбаченої 14-ю поправкою до конституції США.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на CNN.

Зазначається, що окружна суддя Трейсі Портер значною мірою покладалася на відповідний висновок Верховного суду Колорадо, назвавши його «переконливим».

«Суд усвідомлює масштаби цього рішення і його вплив на майбутні первинні вибори в Іллінойсі, – вказала Портер. – Виборча рада штату Іллінойс повинна вилучити ім’я Дональда Трампа з бюлетеня на загальних первинних виборах 19 березня 2024 року або зробити так, щоб усі голоси, подані за нього, не були враховані».

Рішення передбачає можливість подачі апеляції.

Читайте також: Верховний суд США погодився розглянути справу стосовно президентського імунітету Трампа

Свого часу виборча комісія штату відхилила запит на усунення Трампа від праймеріз, заявивши, що не має юрисдикції розглядати це питання.

Суддя, яка в минулому була республіканкою, провела слухання щодо доказів і дійшла висновку, що Трампа слід викреслити з виборчого бюлетеня, оскільки він брав участь у заколоті 6 січня 2021 року.

Оскарження було подано групою виборців у координації з Free Speech For People – організацією правового захисту, яка раніше безуспішно намагалася виключити Трампа з виборчих бюлетенів у Мічигані, Міннесоті та Орегоні.

Раніше Портер відхилила прохання Трампа призупинити розгляд справи, поки Верховний суд США не ухвалить рішення щодо аналогічного оскарження в Колорадо, яке позбавило його можливості брати участь у виборах у цьому штаті.

Читайте також: Трамп переміг на праймеріз у Мічигані

Іллінойс став третім штатом, де Трампа прибрали з виборчих бюлетенів – після Колорадо і Мену. Утім, ці рішення призупинено в очікуванні апеляції до Верховного суду.

Як очікується, Верховний суд відхилить судові та адміністративні рішення про заборону Трампові обіймати посаду президента.

 Фото: The White House

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-