Японія почала четвертий цикл скидання в океан очищеної води з АЕС у Фукусімі

Японія почала четвертий цикл скидання в океан очищеної води з АЕС у Фукусімі

Укрінформ
Компанія-оператор пошкодженої АЕС «Фукусіма-1» Tokyo Electric Power Company (TEPCO), після більш як трьох місяців перерви, 28 лютого відновила скидання в океан очищеної від радіоактивних елементів води з атомної електростанції.

Про це повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Під час четвертого раунду, як і в попередніх, TEPCO протягом приблизно 17 наступних днів скине з 10 резервуарів 7800 тонн очищеної води, рівень радіоактивності якої, за даними компанії, відповідає встановленим у країні стандартам безпеки.

При цьому, за даними TEPCO, після попередніх трьох циклів скидання аномальних рівнів тритію у водах поблизу АЕС не було виявлено.

Починаючи з цього раунду, TEPCO пропускатиме етап тимчасового зберігання очищеної води перед випуском у великому резервуарі для перевірки рівня тритію і перевірятиме його під час проходження води трубопроводами.

Компанія та уряд Японії наполягають, що випуск очищеної води в океан має вирішальне значення для виведення з експлуатації атомної станції, активна частина якої в 2011 році зазнала руйнування після потужного землетрусу та цунамі.

Через те, що забруднена вода продовжує накопичуватися в процесі охолодження розплавленого ядерного палива, TEPCO вирішила до березня випустити в океан 31 200 тонн очищеної води протягом чотирьох циклів, що відповідає ємності 40 резервуарів, а скидання всієї води триватиме приблизно 30 років.

Японська сторона стверджує, що в процесі очищення води з неї видаляються всі радіоактивні елементи, окрім тритію, але його концентрація у воді не становить загрози для людей і оточуючої природи. Наразі така вода зберігається на майданчику АЕС у більш ніж 1000 резервуарах, ємність яких майже вичерпалась, і невдовзі воду просто не буде куди дівати.

Очищена вода з АЕС у Фукусімі розводиться морською водою до однієї 40-ої концентрації, дозволеної японськими стандартами безпеки, після чого випускається через підводний тунель у океан за 1 кілометр від електростанції.

Читайте також: Китай і Японія домовились поновити проведення стратегічних діалогів

За даними Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), атомні електростанції в усьому світі регулярно викидають у навколишнє середовище очищену воду, що містить низькі концентрації тритію, який вважається менш шкідливим, ніж інші радіоактивні матеріали, та інших радіонуклідів у навколишнє середовище.

Як повідомляв Укрінформ, Японія, за погодженням із МАГАТЕ, почала скидання очищеної води з АЕС «Фукусіма-1» 24 серпня минулого року.

Китай, Росія та місцеві рибалки в префектурі Фукусіма продовжують виступати проти рішення уряду Японії щодо води з АЕС у Фукусімі.

Читайте також: З АЕС у Фукусімі витекли в океан п'ять тонн забрудненої води

Китай запровадив повну заборону на імпорт японських морепродуктів від 24 серпня, коли почався перший цикл скидання води з АЕС, Росія ж зробила той самий крок у жовтні.

Токіо закликає Пекін і Москву негайно скасувати торговельні обмеження, стверджуючи, що їхні застереження не мають наукового обґрунтування.

Попередній, третій цикл скидання, завершився 20 листопада.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-