Прем’єр Палестини і його уряд пішли у відставку

Прем’єр Палестини і його уряд пішли у відставку

Укрінформ
Прем’єр-міністр Палестини Мохаммад Штайє та його уряд оголосили про відставку. Це відбулося на тлі тиску США на палестинську владу з метою створення політичної структури, що зможе керувати Палестиною після війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Al Jazeera.

Як зазначається у повідомленні, Штайє оголосив про відставку свого уряду через ескалацію насильства на окупованій території та війну в секторі Гази.

"Рішення піти у відставку було прийнято на тлі безпрецедентної ескалації на Західному березі та в Єрусалимі, а також війни, геноциду та голоду у секторі Гази", – сказав Штайє, який сьогодні подав заяву про відставку президенту Палестинської автономії Махмуду Аббасу. Зі свого боку, Аббас може попросити прем’єра залишитися на посаді виконувача обов’язків, поки не знайде йому постійної заміни.

Очікується, що Аббас може призначити новим прем’єром Мохаммеда Мустафу, колишнього посадовця Світового банку, який є керівником Палестинського інвестиційного фонду (PIF) та має досвід відновлення сектору Гази після попередньої війни у 2014 році.

Читайте також: Росія запросила на зустріч у Москву усі палестинські фракції, включно з ХАМАСом

Науковець та економіст Штайє обіймав посаду очільника уряду Палестини з 2019 року. Після оголошення про відставку він зазначив, що наступна адміністрація повинна буде взяти до уваги реалії, що виникають у секторі Гази, спустошеному майже п’ятьма місяцями бойових дій.

Він також наголосив на потребі переговорів про національну єдність та міжпалестинському політичному консенсусі.

Зазначається, що Штайє подав у відставку у той час, коли США посилили тиск на Аббаса, щоб той розпочав роботу над політичною структурою, котра зможе керувати Палестинською державою після завершення війни.

Читайте також: Аббас наполягає на визнанні Штатами палестинської держави

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня ХАМАС вторгся до Ізраїлю та почав вбивати та викрадати військових і цивільних. Ізраїль відповів обстрілами місць базування терористів у секторі Гази.

Семиденна перерва у бойових діях привела до звільнення близько сотні заручників, утримуваних ХАМАСом, в обмін на звільнення 240 палестинських в'язнів у Ізраїлі, а також полегшила доступ гуманітарної допомоги до сектора Гази.

Армія Ізраїлю «поновила бойові дії на повну силу» після порушення угрупуванням ХАМАС угоди про припинення вогню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-