Президент Латвії виступає за ухвалення довгострокової програми підтримки України

Президент Латвії виступає за ухвалення довгострокової програми підтримки України

Укрінформ
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс, виступаючи на засіданні Сейму, присвяченому другій річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, заявив про необхідність прийняти довгострокову програму підтримки України.

Як передає Укрінформ, промова Рінкевичса опублікована на сайті Президента Латвії.

«Ми повинні інвестувати в розвиток ОПК, розвиваючи інноваційні та виробничі потужності. Латвія очолює коаліцію безпілотників. У той час, коли Україні не вистачає артилерійських снарядів, безпілотники допомагають українським захисникам знищувати війська та техніку РФ. Нарешті нам також потрібно ухвалити довгострокову програму військової підтримки України», – сказав Рінкевичс.

За його словами, Латвія, яка нескінченно пояснює світові, чому потрібно підтримувати Україну та перемогти імперію зла, продовжуватиме залишатися «міцним плечем і союзником України в усіх міжнародних організаціях».

Читайте також: До коаліції дронів приєднались Нідерланди, Німеччина та Естонія - Зеленський

Також Латвія надалі підтримуватиме зусилля України щодо досягнення справедливого миру. Важливі напрямки цієї діяльності – зусилля зі створення міжнародного трибуналу під егідою ООН для забезпечення відповідальності російського керівництва, а також співпраця з міжнародними організаціями для повернення викрадених українських дітей.

«Підтримуючи Україну, ми захищаємо нашу свободу. І ми повинні це робити, наскільки можемо і ще більше. Ми підтримували Україну з першого дня. Але для перемоги Україні потрібна наша підтримка в майбутньому. І на ділі, і на словах», - наголосив Рінкевичс.

Він закликав заради захисту свободи відкинути думки про можливість почувати себе втомленими, зібратися і робити все необхідне для збереження свободи просто зараз.

Читайте також: Президент Латвії: Час змінити наголоси і говорити про підтримку України до її перемоги над Росією

Президент Латвії підкреслює, що країна має виконати «домашнє завдання щодо зміцнення власної безпеки». Перш за все, потрібно завершити «епопею облаштування східного кордону», до нього мають бути доставлені загороджувальні споруди. Необхідно забезпечити підготовку до розгортання бригади НАТО та посилити службу громадянської оборони, національної гвардії. Пожежникам, поліцейським, прикордонникам треба надати перспективу підвищення зарплат.

Своєю чергою судова влада має усвідомити, що злочини проти держави — не звичайне хуліганство, покарання мають бути суворими та справедливими. У самоврядувань і мешканців країни має бути чіткий алгоритм дій та можливість негайно дізнатися про нього у разі загрози, а також знання про наявні укриття.

«Економічні зв'язки з Росією повинні бути припинені. Гроші, які сподіваються заробити наші компанії, не принесуть нам процвітання. Кожен цент – це підтримка військових зусиль Росії. Треба припинити фінансування російської військової машини імпортом російського зерна. Обхід санкцій – це підтримка егоїзму та агресії Росії», - сказав Президент Латвії.

Читайте також: Латвія використає «Дім Москви» та інші активи РФ для допомоги Україні - Рінкевичс

На його думку, це питання не лише уряду чи державної влади, а й морального вибору латвійських компаній і суспільства. Усвідомлення цього станеться не відразу, але треба починати спільно йти до нього.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні президент Латвії Едгарс Рінкевичс та інші перші особи держави опублікували заяву, в якій дали політичну оцінку другій річниці повномасштабної війни РФ, заявили про підтримку України, а також оголосили про «хвилину мовчання» 24 лютого. Вони також закликали громадян країни взяти участь у заходах 24 лютого по всій Латвії на підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-