Штати заветували алжирську резолюцію Радбезу ООН про припинення вогню в Газі

Штати заветували алжирську резолюцію Радбезу ООН про припинення вогню в Газі

Укрінформ
Сполучені Штати наклали вето на проєкт резолюції Ради безпеки ООН, підготовлений Алжиром, яка закликала до негайного припинення вогню в Газі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, за документ проголосувало 13 членів Радбезу з 15. Штати висловилися проти, Велика Британія утрималася.

«Ми не можемо підтримати резолюцію, яка поставить під загрозу чутливі переговори», – заявила постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, маючи на увазі переговори між США, Єгиптом, Ізраїлем і Катаром щодо тривалої паузи у бойових діях в обмін на звільнення ізраїльських заручників, утримуваних ХАМАСом.

«Будь-які дії, до яких вдається Радбез, мають допомагати, а не перешкоджати цим чутливим переговорам... – сказала Томас-Грінфілд. – І ми вважаємо, що резолюція, яка зараз на столі, насправді негативно вплине на ці переговори».

За її словами, вимога негайного, безумовного припинення вогню без угоди, яка б вимагала від ХАМАСу звільнити заручників, не приведе до міцного миру, а навпаки, спонукатиме до продовження бойових дій.

За даними Reuters, Сполучені Штати підготували альтернативний проєкт резолюції, який закликає до тимчасового припинення вогню, а також негативно оцінює можливість великого наземного наступу Ізраїлю в Рафаху. Проте Вашингтон хоче дати більше часу для переговорів і не поспішатиме з винесенням документа на голосування.

Згідно з американським проєктом, Рада безпеки «підкреслює свою підтримку тимчасового припинення вогню в Газі, як тільки це стане практично можливим, на основі формули звільнення всіх заручників, і закликає до зняття всіх бар'єрів для надання гуманітарної допомоги в широких масштабах».

Алжирська резолюція, на яку наклали вето США, не пов'язувала припинення вогню зі звільненням заручників. Вона містила окремі вимоги щодо негайного гуманітарного припинення вогню і негайного та безумовного звільнення всіх заручників.

Це вже третє вето США на проєкти резолюцій Радбезу від початку нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня.

Читайте також: Принц Вільям закликав припинити бойові дії у секторі Гази

Як повідомляв Укрінформ, Томас-Грінфілд попередила в суботу, що Сполучені Штати накладуть вето на черговий проєкт резолюції Ради безпеки ООН про гуманітарне припинення вогню в Газі, підготовлений Алжиром, у разі винесення його на розгляд Радбезу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-