У Москви не має бути сумнівів у готовності НАТО захистити себе - Столтенберг

У Москви не має бути сумнівів у готовності НАТО захистити себе - Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО нарощують свої спроможності для захисту від агресії, тож керівництво Росії не повинно мати жодних ілюзій або прорахунків щодо готовності НАТО захистити себе.

Про це сьогодні під час дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не сприймаємо мир як даність, але наразі не бачимо негайних загроз для союзників по Альянсу. Ми нарощуємо наші спроможності, і НАТО стає сильнішою. Головним призначенням НАТО є зберегти мир. У Москві не має бути жодних прорахунків  щодо готовності Альянсу захистити всіх та кожного союзника», - сказав генсек. 

Він нагадав, що після дій Росії, яка окупувала Крим у 2014 році, союзники ухвалили принципові рішення щодо збільшення оборонних витрат. До цього країни НАТО послідовно протягом десятиліть скорочували такі витрати. На саміті в Уельсі (2014 рік – ред.) союзники прийняли рішення збільшити оборонні бюджети, і на той час це могло сприйматися лише як декларація про наміри. Але практично всі країни НАТО здійснили практичні кроки у цьому напрямку. 

«Відтоді відбулося багато речей. Всі союзники по НАТО збільшили свої оборонні витрати. Цього року, як ми очікуємо, 18 країн-союзниць досягнуть позначки оборонних витрат у 2% ВВП порівняно з лише трьома країнами у 2014 році. Це вражаюче зростання. Усього європейські союзники й Канада додали 600 млрд (євро) на оборону, і ті країни, які ще не досягли позначки у 2% ВВП, мають плани, як зробити це дуже швидко», – зазначив Столтенберг.

Читайте також: Україна стане членом НАТО, союзники це розуміють - Зеленський

Керівник НАТО підкреслив, що європейські союзники зрозуміли необхідність більше інвестувати у нарощування своїх оборонних спроможностей та підвищення готовності збройних сил. НАТО, зі свого боку, провело найбільші заходи зі зміцнення власної оборони протягом цілого покоління, з розміщенням бойових груп на східному фланзі Альянсу, що було зроблено вперше в історії, із підготовкою сил високої готовності та із розробкою повністю оновлених планів оборони. 

«Безумовно, європейці можуть зробити навіть більше, але я думаю, що ми демонструємо готовність союзників стояти поряд та робити це разом», – додав Столтенберг.

Як повідомлялося, сьогодні у Мюнхені, Німеччина, триває міжнародна безпекова конференція, в ході якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, разом із представниками громадськості та наукової спільноти, обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-