Світ реагує на новину про смерть Навального

Світ реагує на новину про смерть Навального

Оновлюється
Укрінформ
Світові лідери відреагували на заяву влади РФ про смерть опозиційного російського політика Олексія Навального у в'язниці, повідомляє Укрінформ.

***

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш шокований повідомленням про смерть у Росії опозиційного діяча Олексія Навального, сказав журналістам речник генсека Стефан Дюжаррік. Гутерреш висловлює співчуття родині Навального і «закликає до проведення повного, достовірного і прозорого розслідування обставин його смерті під час перебування під вартою». Дюжаррік уточнив, що це має бути таке розслідування, «якому можна було б довіряти».

***

Президент США Джо Байден у п’ятницю під час спеціального звернення з Білого дому заявив, що кремлівський лідер Володимир Путін особисто відповідальний за смерть Олексія Навального в російській в’язниці. «Немає сумнівів у тому, що Путін відповідальний за смерть Навального», - наголосив Байден.

Він зазначив, що американська сторона наразі не має чітких відповідей про те, що саме сталося з Навальним. Однак, на думку Байдена, немає жодних сумнівів у тому, що смерть опозиціонера стала наслідком дій Путіна та його людей. Президент США також додав, що це є зайвим доказом жорстокості кремлівського режиму, який вбиває як своїх громадян, так і людей в інших країнах, як це відбувається зараз в Україні.

***

«Росія має відповісти на серйозні запитання. Навальний був сильним голосом за свободу і демократію; НАТО і члени Альянсу давно закликали до його звільнення. Мої думки – з його родиною і близькими», – написав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у соцмережі Х.

Генсек НАТО також зазначив, що наразі немає жодної інформації про причини смерті Навального у російській колонії, і саме тому мають бути встановлені всі факти. «Ми бачили, що Росія перетворюється на дедалі більш тоталітарну державу, яка використовує репресії проти опозиції вже багато років. Він (Навальний – ред.) був за ґратами, він був ув’язнений. Це робить дуже важливим, щоб Росія відповіла на всі запитання, які можуть виникати щодо причин цієї смерті», - додав Столтенберг.

***

Президент Європейської ради Шарль Мішель у соцмережі Х зазначив, що Євросоюз поклав відповідальність за смерть Навального на режим, який діє в Росії.

***

Голова Європарламенту Роберта Мецола заявила, що шокована смертю лауреата премії Сахарова Олексія Навального. «Росія відібрала у нього свободу і життя, але не гідність. Його боротьба за демократію триває. Наші думки – з його дружиною та дітьми», — написала вона у соцмережі Х.

***

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що Путін не боїться нічого більше, ніж інакомислення власного народу. «Похмуре нагадування про те, що таке Путін і його режим. Давайте об'єднаємося в нашій боротьбі за свободу і безпеку тих, хто наважився виступити проти автократії», – написала вона.

***

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у своїй заяві зазначила, що глибоко шокована і обурена новиною про раптову смерть Навального в російській в'язниці. «Російська влада повинна провести негайне і ретельне розслідування і представити висновки громадськості відповідно до своїх міжнародних зобов'язань», – заявила вона, додавши, що це додається до всіх тих злочинів, які вже були скоєні російським режимом.

***

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос впевнений, що російська держава, яка намагалася отруїти Навального, незаконно ув’язнила і систематично піддавала жахливому та нелюдському поводженню, несе повну відповідальність за його смерть.

***

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних та європейських справ і торгівлі Мальти Ієн Борг закликав владу РФ прояснити обставини смерті опозиційного російського політика Олексія Навального у в'язниці. "Я шокований повідомленнями про смерть в ув'язненні Олексія Навального, відважного захисника фундаментальних прав, який присвятив своє життя просуванню свободи і демократії в Росії. Ми закликаємо російську владу надати роз'яснення щодо обставин його смерті, а також висловлюємо наші співчуття дружині та дітям пана Навального", - йдеться у його повідомленні у соцмережі X.

***

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак написав, що «як найзапекліший захисник російської демократії, Олексій Навальний демонстрував неймовірну мужність протягом усього свого життя. Мої думки – з його дружиною і народом Росії, для якого це величезна трагедія».

***

Віцепрезидентка США Камала Гарріс на Мюнхенській конференції з безпеки заявила: «Це жахлива новина… Якщо це підтвердиться, це буде ще однією ознакою жорстокості Путіна. Яку б історію вони (в Москві – ред.) не розповідали, Росія несе всю відповідальність», – сказала вона. «Я молюся за його родину, за його дружину Юлію, яка сьогодні тут із нами», – додала віцепрезидентка.

***

“Інформація про смерть Олексія Навального - трагічна й жахлива. Непохитний захисник демократії та свободи Росії, його мужність не мала рівних. Почнімо з того, що Навальний взагалі ніколи не мав був ув’язненим. Нехай це стане важливим нагадуванням, що ми мусимо й надалі пропагувати, захищати та відстоювати демократію усюди. Наслідки бездіяльності - жахливі”, - написав прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у соцмережі Х. Він також висловив співчуття “родині Олексія Навального й усім людям світу, які сприяли його прагненню до справедливості”. “Канада рішуче налаштована притягнути Путіна до відповідальності за його дії”, - наголосив прем’єр-міністр Канади.

***

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія несе відповідальність за смерть опозиціонера Навального. «Його смерть у російській в'язниці, а також зацикленість на одній людині й страх перед нею лише підкреслюють слабкість і гнилість в основі системи, яку побудував Путін. Відповідальність за це несе Росія», — сказав Блінкен у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки в Німеччині.

***

Президентка Молдови Мая Санду зазначила, що звістка про смерть Навального – це суворе нагадування про жахливе придушення інакомислення режимом РФ.

***

Очільниця Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що смерть Навального – «трагедія для всіх захисників демократії та прав людини». «Мої співчуття його родині та тим, хто в Росії продовжує боротьбу за демократію», – додала вона.

***

Президенти Литви, Латвії, Естонії відреагували на повідомлення про смерть в ув’язненні російського опозиціонера Олексія Навального - відповідальність вони покладають на кремлівський режим.

«Олексій Навальний не помер у в'язниці, його вбила жорстокість Кремля, мета цього - будь-що змусити опозицію замовкнути. Російський режим має стикнутися з наслідками. Його треба притягнути до відповідальності», - написав президент Литви Гітанас Науседа.

Естонський лідер Алар Каріс також підкреслив, що Кремль «десятиліттями примушував мовчати опонентів режиму». Він згадав і інших жертв режиму в РФ - Анну Політковську, Олександра Литвиненка, Бориса Нємцова. Каріс висловив співчуття родині Навального та «всім, хто бореться за свободу».

Глава Латвії Едгарс Рінкевичс також висловлює співчуття родині та друзям російського опозиціонера. «Хай що ви думаєте про Олексія Навального як про політика, він був жорстоко вбитий Кремлем. Це те, що слід знати про справжню природу нинішнього режиму Росії», - наголосив Рінкевичс.

Він вважає, що Кремль взагалі не хвилює будь-яке політичне засудження. Має значення лише сила демократичного світу, отже програш Росії у війні проти України.

«Протягом дня мене запитували, чи не хвилює Кремль міжнародний осуд смерті Олексія Навального. Ні. Єдине, що хвилює російських бандитів, - наскільки ми сильні. Єдиний спосіб надіслати повідомлення Путіну – підтримати Україну, щоб Росія програла», - написав Рінкевичс у мережі Х.

***

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте прокоментував повідомлення про смерть Навального, зазначивши, що це ілюструє безпрецедентну жорстокість російського режиму.

“Дуже шокований новиною про смерть російського опозиціонера Олексія Навального. Це ілюструє безпрецедентну жорстокість російського режиму. Навальний боровся за демократичні цінності та проти корупції. Йому довелося заплатити за свою боротьбу, поки його утримували у найжорстокіших і нелюдських умовах. Я бажаю сил його родині, близьким і всім, хто разом з ним боровся за зміни в Росії”, - написав він у соцмережі Х.

Адвокат політика Леонід Соловйов відмовився від коментарів. Він сказав, що захисник був у в'язня в середу і тоді з 47-річним Навальним усе було гаразд.

***

Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне заявив, що смерть Навального нагадує світу про реальність путінського режиму. Про це він написав у соцмережі Х.

"Олексій Навальний пожертвував своїм життям, щоб протистояти системі гноблення. Його смерть у виправній колонії нагадує нам про реальність режиму Володимира Путіна. Франція висловлює співчуття його родині та друзям, а також російському народу", - зазначив Сежурне.

***

Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков заявив, що світу не можна «закривати очі на придушення незгодних голосів і переслідування тих, хто наважується виступити проти несправедливості» після смерті опозиційного російського політика Олексія Навального, повідомляє Novinite. Денков закликав до солідарності світу у засудженні смерті Навального та притягненні російського режиму до відповідальності.

***

Загибель Олексія Навального у російській в’язниці нагадує про рівень репресій, що чинить режим Путіна, написала у соцмережі Х міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі. “Олексій Навальний віддав свою свободу у надії на краще, демократичніше майбутнє для російського народу. Інформація про його смерть – це болюче нагадування про репресивність режиму Путіна”, - заявила Жолі.

***

Як повідомлялося, Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що опозиційний російський політик Олексій Навальний помер у колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Згідно з повідомленням відомства, Навальному стало зле після прогулянки, він практично відразу знепритомнів. Лікарі швидкої допомоги, що прибули на виклик, не змогли реанімувати ув'язненого.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції у Берліні зазначив, що Олексій Навальний, очевидно, був убитий Путіним, як й інші тисячі закатованих.

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що у Німеччині приголомшені звісткою про смерть Навального. За його словами, тепер остаточно стало зрозуміло, що за режим править у Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-