Єгипет почав зводити стіну на кордоні із сектором Гази - WSJ

Єгипет почав зводити стіну на кордоні із сектором Гази - WSJ

Укрінформ
Влада Єгипту почала зводити загороджувальний паркан на південному кордоні сектору Гази в Синайській пустелі, побоюючись, що ізраїльська операція в Рафаху може призвести до пошуків палестинцями притулку на єгипетській території.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

Видання проаналізувало супутникові знімки, на яких чітко видно, як у буферній зоні на південь від прикордонного переходу Рафах бульдозерами розчищають велику ділянку землі. Аналіз знімків показує, що роботи почалися в період між 4 і 14 лютого.

Підрядник та інженер повідомили виданню, що єгипетська армія доручила їм побудувати бетонну стіну заввишки п'ять метрів. За словами єгипетських чиновників, ведуться роботи з обнесення стіною укриття площею 20 квадратних кілометрів поблизу сектора Гази, в якому зможуть розміститися понад 100 000 осіб. Це укриття знаходиться далеко від єгипетських населених пунктів. Єгипетські чиновники повідомили, що у разі масового виходу палестинців з Гази, Єгипет намагатиметься обмежити кількість біженців до рівня, нижчого за місткість території - до 50 000 - 60 000 осіб. Чиновники додали, що палестинцям буде заборонено залишати цей район, якщо тільки вони не виїжджають в іншу країну.

Представник уряду Єгипту відмовився обговорювати будівництво і послався на заяви, зроблені владою останніми тижнями про необхідність зміцнення кордону.

Губернатор регіону Північний Синай заперечив будівництво табору для біженців, заявивши, що роботи у цьому районі є частиною зусиль з інвентаризації будинків, зруйнованих під час минулої військової кампанії Єгипту проти екстремістів Ісламської держави в цьому регіоні.

Синайська фундація прав людини, що відстежує події в регіоні, також опублікувала на цьому тижні звіт, в якому задокументувала будівництво бетонного огородження, включаючи світлини бетонних стін заввишки понад сім ярдів.

Єгипетські чиновники вважають, що широкий наступ Ізраїлю на Рафах може відбутися протягом декількох тижнів.

Читайте також: Заступник генсека ООН не вважає ХАМАС терористичною організацією

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2024 року стало відомо, що Ізраїль поінформував Єгипет про плани розпочати військову операцію, щоб узяти під контроль кордон між сектором Гази та Єгиптом. Зокрема в результаті такої військової операції Ізраїль, за очікуваннями, захопить прикордонний пункт «Рафах» і станційні сили вздовж так званого Філадельфійського коридору, що розділяє Єгипет і Газу, тоді як ізраїльські війська діятимуть в анклаві.

Минулого тижня прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу наказав військовим розробити подвійний план евакуації цивільного населення з Рафаху.

Фото ілюстративне: Idobi/wikipedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-