Заступник генсека ООН не вважає ХАМАС терористичною організацією

Заступник генсека ООН не вважає ХАМАС терористичною організацією

Укрінформ
Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс не вважає ХАМАС терористичною організацією.

Як передає Укрінформ із посиланням на The Jerusalem Post, про це він заявив телеканалу Sky News.

Відповідаючи на запитання про можливість досягнення військової мети Ізраїлю - ліквідувати ХАМАС і позбавити терористичне угрупування будь-якого впливу в Газі, - Гріффітс сказав: «Для нас ХАМАС не є терористичним угрупуванням, як ви знаєте. Це політичний рух. Але, думаю, дуже важко витіснити це угруповання без переговорного рішення, яке передбачало б його прагнення».

Гріффітс, за його словами, не пригадує жодного прикладу, коли перемогу здобували «за допомогою війни над добре вкоріненою групою - терористичною чи іншою».

Читайте також: Генкомісар агентства ООН у Газі не піде у відставку

Говорячи про напад ХАМАСу 7 жовтня, Гріффітс зазначив, що повністю розуміє «травму», якої той завдав Ізраїлю. Водночас Ізраїль, на його думку, має будувати відносини зі своїми сусідами, «незважаючи ні на що».

Гріффітс також заявив, що ООН намагається доставляти гумдопомогу в Газу і що палестинцям немає куди евакуюватися після того, як Ізраїль почав операцію в Рафаху. Він додав, що питання, чи проводитиме Ізраїль воєнні дії в Рафаху, не дає йому спати ночами.

Заступник генсека також зауважив, що ізраїльські офіційні особи звернулися до ООН з проханням долучитися до евакуації цивільного населення у безпечне місце.

Проте ООН не братиме участі в примусовій евакуації, наголосив він.

Читайте також: В Ізраїлі відкинули план створення палестинської держави

Питання евакуації палестинців з зони бойових дій активно обговорюється арабськими та міжнародними лідерами. Ізраїль запропонував тимчасово дозволити палестинському цивільному населенню Гази переїхати до Єгипту, поки війна не закінчиться.

Однак Єгипет відкидає таку можливість.

Постпред Ізраїлю при ООН Ґілад Ердан розкритикував Гріффітса за його заяву.

«Підтримка ООН ХАМАСу нарешті розкрита в прямому ефірі... Заступник генерального секретаря ООН заявив у прямому ефірі, що ХАМАС - не терористична організація, а політичний рух... Це обличчя ООН в наші дні: організація, яка відбілює тероризм, просуває ХАМАС і звинувачує жертв. ООН втратила будь-яку довіру».

Ердан звинуватив Гріффітса у співпраці з ХАМАСом.

Як повідомлялося, ООН проводить розслідування діяльності Агентства у справах палестинських біженців і організації робіт на Близькому Сході (UNRWA), після того, як його співробітників звинуватили у причетності до терористичних атак ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-