Республіканці вимагатимуть від Байдена додаткових поступок за ухвалення допомоги Україні - дипломат

Республіканці вимагатимуть від Байдена додаткових поступок за ухвалення допомоги Україні - дипломат

Укрінформ
Дипломат, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський прогнозує, що Конгрес США зрештою ухвалить законопроєкт про допомогу Україні, але за умови додаткових поступок адміністрації президента Джо Байдена республіканцям.

Таку думку дипломат висловив у інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

«Я приєднуюсь до тієї частини населення України, яка вважає, що врешті рішення (щодо фінансування допомоги Україні – ред.) буде позитивним, але вимагатиме ще якихось поступок з боку адміністрації (президента Байдена. – ред.), з боку Демократичної партії, і, можливо, йтиметься не про такі великі суми», - сказав Веселовський.

За його словами, заява спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона, що він у жодному разі не поставить цей законопроєкт на голосування, є риторичним прийомом.

«Це не означає, що він таки відмовиться – він просто буде відмовлятися ще якийсь час», - припустив дипломат. Він також зазначив, що поступки, яких уже домоглися республіканці, цінуються в їхньому таборі.

Веселовський привернув увагу і до того, що фактичний керівник Республіканської партії колишній президент США Дональд Трамп весь час змінює свою лексику, коли лає «демократів, Байдена і весь світ включно з колегами по НАТО».

«Тобто ця позиція була зовсім жорсткою, але вона поступово розмивається – вже говориться не про те, що «ніколи і нізащо ми на це не підемо, якщо не буде зроблено все щодо кордону», а говориться про те, що треба, щоб європейці дали більше грошей (для допомоги Україні. – ред.)», - зауважив дипломат.

Читайте також: Зеленський - про рішення Сенату США: Україна дуже це цінує

Веселовський також нагадав, що у питанні кордону з Мексикою є серйозні поступки, щодо юридичного переслідування Трампа теж є певне гальмування, і водночас дедалі більша кількість членів Палати представників розуміє, що в Україні справи йдуть доволі загрозливо.

«А втратити Україну, по суті, там ніхто не хоче», - вважає колишній посол.

Як повідомляв Укрінформ, спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон хоче особистої зустрічі з президентом США Джо Байденом, перш ніж продовжити роботу над законопроєктом з фінансуванням для України.

У середу Сенат американського Конгресу ухвалив законопроєкт з додатковим фінансуванням потреб національної безпеки США на 95,3 млрд дол. Документ включає, зокрема, допомогу Україні у розмірі понад 60 млрд дол., а також іншим союзникам та партнерам США.

Перед цим спікер нижньої палати ультраконсерватор Майк Джонсон, відомий своєю прихильністю до експрезидента США Дональда Трампа, різко розкритикував законопроєкт H.R.815. Він повторив гасла групи республіканців, які намагалися уповільнити розгляд у Сенаті, заявивши, що документ не містить положень про безпеку кордону й таким чином «замовчує» найгострішу проблему для Сполучених Штатів.

Фото: The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-