ПАР направила до Міжнародного суду ООН екстрений запит щодо дій Ізраїлю у Рафаху

ПАР направила до Міжнародного суду ООН екстрений запит щодо дій Ізраїлю у Рафаху

Укрінформ
ПАР направила до Міжнародного суду ООН у Гаазі екстрений запит у зв'язку з наміром Ізраїлю провести операцію в Рафаху.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NOS.

“ПАР подала “терміновий запит” до Міжнародного суду ООН щодо розгляду питання про намір Ізраїлю розпочати наземний наступ в Рафаху. Країна хоче знати, чи суперечить це проміжному рішенню, яке суд нещодавно виніс у справі ПАР проти Ізраїлю”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ПАР стурбована діями Ізраїлю, підготовка до широкомасштабного наземного наступу призведе до “великої кількості смертей, великої шкоди та руйнувань”.

“Це було б серйозним порушенням Конвенції про геноцид, а також наказу Суду від 26 січня”, - йдеться в заяві ПАР.

Близько 1,4 мільйона палестинців зараз перебувають у Рафаху, багато з них - люди, які втекли з півночі Гази на південь. За наполяганням Ізраїлю мирні жителі шукали притулку там.

Міжнародна спільнота, зокрема США, Китай і Німеччина, не схвалюють масштабну ізраїльську операцію в Рафаху. Нідерланди також хочуть, щоб Ізраїль зробив паузу.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що ізраїльський наземний наступ матиме “руйнівні наслідки”.

Ізраїль заявляє, що робить усе можливе, щоб мирні жителі не стали жертвами.

Читайте також: Бербок занепокоєна планами Ізраїлю щодо операції в Рафаху

Як повідомляв Укрінформ, ПАР подала позов проти Ізраїлю про можливе порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього до Міжнародного суду ООН у Гаазі 29 грудня 2023 року.

Слухання щодо запобіжних заходів пройшли 11-12 січня. Адвокати позивача заявили, що Ізраїль проводить політику апартеїду щодо Палестини, а військова операція у секторі Гази є геноцидом. Вони просили суд зобов'язати Ізраїль припинити військову операцію та вжити заходів з метою запобігання геноциду палестинського народу.

Ізраїль відкидає звинувачення у геноциді. На думку ізраїльської сторони, справа не має правових підстав і забезпечує політичне та юридичне прикриття нападу руху ХАМАС на країну 7 жовтня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-