Євросоюз привітав приєднання Вірменії до Римського статуту МКС

Євросоюз привітав приєднання Вірменії до Римського статуту МКС

Укрінформ
Європейський Союз привітав Вірменію з ухваленням Римського статуту Міжнародного кримінального суду та закликав до практичної імплементації цього правового рішення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві за підсумками 5-ї зустрічі Ради партнерства ЄС-Вірменія, що відбулася сьогодні у Брюсселі.

«ЄС привітав Вірменію з тим, що країна нещодавно стала 124-ю державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, та закликав Вірменію зважити на заходи з розбудови відповідних спроможностей… Сторони підтвердили взаємну зацікавленість у зміцненні та поглибленні відносин на основі спільних цінностей», - йдеться у тексті документа.

При цьому європейська сторона висловила рішуче засудження російської злочинної агресії проти України, а також того негативного ефекту, який ця війна має для всього регіону Східного партнерства, для Європи та усього світу.

Рада партнерства підтвердила спільні зобов’язання ЄС та Вірменії у дотриманні прав людини, верховенства права і демократичних цінностей. Учасники зустрічі привітали прогрес Вірменії у судовій реформі та у боротьбі з корупцією, у створенні, за підтримки ЄС, Міністерства внутрішніх справ та проведенні реформ національної поліції. При цьому сторони визнали, що певні виклики все ще потребують вирішення, зокрема у таких сферах, як боротьба проти дискримінації, «мови ненависті» та дезінформації.

Сторони погодилися започаткувати роботу в рамках оновленого Порядку денного двостороннього партнерства, який охоплює співробітництво по всіх напрямках, включаючи зміцнення стійкості країни у торгівлі, енергетиці та транспортному сполученні, у підвищенні конкурентоспроможності економіки країни тощо.

Окремо учасники ради партнерства ЄС-Вірменія обговорили прогрес у розвитку системи освіти та досліджень, охорони здоров’я та соціального захисту, перспективи країни у «зеленій» та цифровій трансформації.

Рада партнерства визнала бажання Вірменії розпочати переговори з ЄС щодо візової лібералізації та привітала прогрес, досягнутий у виконанні чинних угод про спрощення візового режиму та реадмісії.

Читайте також: Пашинян заявив, що Вірменія не союзник РФ у війні проти України

Крім того, Європейський Союз ухвалив рішення виділити додатково 5,5 мільйона євро Вірменії для надання допомоги біженцям і переміщеним особам, які прибули на територію країни з Карабаху.

«ЄС оголосив про виділення додаткових 5,5 мільйона євро гуманітарної допомоги для вірмен, переміщених із Карабаху. Це фінансування доповнює суму у 12,2 мільйона євро, що була виділена для вирішення невідкладних гуманітарних потреб, а також 15 мільйонів євро бюджетної підтримки для соціально-економічних потреб», - йдеться у тексті документа.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний кримінальний суд 8 лютого провів церемонію в резиденції в Гаазі (Нідерланди), під час якої привітав Республіку Вірменія як 124-ту державу-учасницю Римського статуту.

Фото: euneighbours.eu.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-