Азербайджан викликав посла ЄС через моніторингову місію у Вірменії

Азербайджан викликав посла ЄС через моніторингову місію у Вірменії

Укрінформ
Посол Європейського Союзу в Азербайджанській Республіці Петер Міхалко у понеділок, 12 лютого, був викликаний до Міністерства закордонних справ країни через діяльність моніторингової місії ЄС у Вірменії.

Про це повідомляє АЗЕРТАДЖ, передає Укрінформ.

В управлінні пресслужби МЗС Азербайджану зазначили, що в ході зустрічі до уваги посла було ще раз доведено «серйозне занепокоєння», яке викликає діяльність моніторингової місії ЄС у Вірменії, що «суперечить досягнутим початковим домовленостям».

Наголошувалося, що згадана місія, всупереч заявленим цілям, таким як сприяння регіональній стабільності, а також встановлення довіри між Азербайджаном та Вірменією, «широко використовується як інструмент пропаганди проти Азербайджану». «Місія, по суті, перетворилася на агента «бінокольної дипломатії», що сприяє організації візитів до прикордонних регіонів різних офіційних осіб Європи, а також неофіційних делегацій. Усі без винятку візити з цієї категорії використовуються для поширення ненависті до Азербайджану, розширення необґрунтованої азербайджанофобії», - йдеться у повідомленні.

У МЗС Азербайджану зазначили, що особливе занепокоєння викликає той факт, що ця активність спостерігається в період, коли вздовж кордону панує «безпрецедентне затишшя», а також і Азербайджан, і Вірменія реалізують серйозні заходи щодо вибудови довіри.

«Водночас останній інцидент, пов'язаний із запобіганням спробі незаконного перетину кордону в зоні відповідальності моніторингової місії, кидає серйозну тінь на заявлені завдання цієї місії. Подібна діяльність, що викликає занепокоєння, жодним чином не відповідає заявленим цілям місії щодо сприяння встановленню довіри як нейтрального актора», - йдеться у заяві.

В МЗС Азербайджану закликали ЄС вжити всіх необхідних заходів для того, щоб дислокована на території Вірменії місія здійснювала діяльність відповідно до заявленого мандату, як нейтральна, цивільна та неозброєна місія, а також для забезпечення недопущення будь-якої діяльності, спрямованої проти суверенітету, територіальної цілісності Азербайджану або іншого впливу на його легітимні безпекові інтереси.

У повідомленні не уточнюється, про які саме візити місії ЄС у Вірменії йдеться.

Читайте також: В Азербайджані назвали умову укладення мирної угоди з Вірменією

Цивільна місія Європейського Союзу у Вірменії (EUMA) офіційно розпочала роботу 20 лютого 2023 року. Місія розрахована на два роки та складається лише з цивільного персоналу і нараховує загалом 100 осіб, включаючи близько 50 неозброєних спостерігачів.

Її мета – спостереження за безпековою ситуацією на міжнародному кордоні та дотриманням режиму припинення вогню, а також підтримка заходів довіри між Вірменією і Азербайджаном.

Як повідомляв Укрінформ, президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що мир між Вірменією та Азербайджаном буде можливими у разі внесення змін у вірменську Конституцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-