На масовому мітингу в столиці Угорщини вимагали відставки президента

На масовому мітингу в столиці Угорщини вимагали відставки президента

Укрінформ
У столиці Угорщини Будапешті щонайменше тисяча людей вийшли на акцію, вимагаючи відставки президента Каталін Новак.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Причиною масової акції стало помилування напередодні візиту в Угорщину Папи Римського чоловіка, засудженого за приховування сексуального насильства у дитбудинку.

Йдеться про заступника директора дитячого будинку, який допомагав керівнику закладу приховувати злочини. Директора дитбудинку засудили до 8 років позбавлення волі за розбещення кількох неповнолітніх хлопців у 2004-2016 роках. Заступника директора засуджено на понад 3 роки.

Як пише The Washington Post, хоч рішення про помилування було прийняте торік, відомо про нього стало лише минулого тижня.

Тепер опозиційні партії Угорщини вимагають відставки Новак.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан подав до парламенту поправку до конституції, яка позбавляє президента права помилування засуджених за злочини проти дітей. Новак заявила, що охоче підпише цю поправку.

Однак мітингувальники, які 9 лютого зібрались на акцію, заявили, що єдиним прийнятним рішенням буде відставка президента.

За останні дні три радники президента подали у відставку на тлі скандалу.

Як повідомлялося, у п’ятницю вранці активісти захопили консульство Угорщини у Венеції. Вони вимагали звільнення з-під варти вчительки Іларії Саліс, яку звинувачують у нападі на двох неонацистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-