Глава МЗС Литви заявив про дипломатичний тиск з боку Пекіна

Глава МЗС Литви заявив про дипломатичний тиск з боку Пекіна

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Пекін після послаблення економічного тиску на Вільнюс розпочав дипломатичний тиск.

Про це повідомляє LRT, передає Укрінформ.

«На жаль, відкрився ще один новий фронт, ми називаємо це дипломатичним примусом. Литва не може працювати в Пекіні, оскільки Китай в односторонньому порядку знизив рівень дипломатичних відносин із нашою країною, обмеживши тим самим поїздки і всі дипломатичні операції обох країн», – заявив Ландсбергіс.

Він поінформував про це своїх колег під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, яка відбулася в суботу у Брюсселі.

При цьому Ландсбергіс зауважив, що «майже два роки ми страждали від торговельних обмежень, економічного тиску, але зараз ситуація краща».

Як повідомлялося, посольство Китаю у Вільнюсі з 24 січня призупинило видачу віз громадянам Литви.

Читайте також: Латвія, Литва та Естонія створять спільну Балтійську лінію оборони

Уряд Литви заборонив військовослужбовцям та статутним службовцям країни поїздки до Росії, Білорусі та Китаю поза службовими обов'язками.

У листопаді 2023 року Ландсбергіс заявляв, що литовські та китайські посадовці ведуть переговори про можливу нормалізацію дипломатичних відносин.

У листопаді 2021 року у Вільнюсі було відкрито представництво Тайваню, що викликало різку критику з боку Китаю. Пекін відкликав свого посла й запропонував Вільнюсу зробити те саме, після чого знизив дипломатичні відносини до рівня повіреного у справах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-