Іран розпочав будівництво чотирьох атомних електростанцій

Іран розпочав будівництво чотирьох атомних електростанцій

Укрінформ
Іран розпочав будівництво чотирьох атомних електростанцій на півдні країни, очікувана загальна потужність яких становитиме 5 000 мегаватів.

Про це повідомляє Associated press, передає Укрінформ.        

Чотири нові заводи будуються в портовому місті Сірік на східному узбережжі Ірану, приблизно за 1150 кілометрів на південь від столиці Тегерана.

Іранське агентство IRNA цитує голову атомного агентства Ірану Мохаммада Есламі, який заявив, що для завершення будівництва нових заводів знадобиться до дев'яти років.

Керівник проєкту Нассер Шаріфлу повідомив, що проєкт коштуватиме близько 20 мільярдів доларів і створить 4 000 робочих місць. Очікується, що кожна станція буде використовувати 35 тонн ядерного палива на рік.

Іран прагне виробляти 20 000 мегаватів ядерної енергії до 2041 року.

В країні є одна чинна атомна електростанція, потужністю 1 000 мегаватів, яка була запущена в експлуатацію за допомогою Росії в 2011 році. Іран також будує станцію потужністю 300 мегаватів у багатій на нафту провінції Хузестан, поблизу західного кордону з Іраком.

Читайте також: В Ірану достатньо збагаченого урану для виробництва трьох атомних бомб - ЗМІ

Минулого року Агентство ООН з ядерної безпеки заявило, що Іран збільшив темпи виробництва урану. Західні країни давно підозрюють, що Іран прагне робити ядерну зброю, хоча він це заперечує.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що Іран зриває міжнародні зусилля з перевірки своєї ядерної програми, прискорюючи виробництво урану, збагаченого до рівня, який потенційно може дати змогу створювати атомну зброю.

Фото ілюстративне: depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-