Сікорський в Берліні натякнув на потребу компенсувати втрати Польщі у Другій світовій

Сікорський в Берліні натякнув на потребу компенсувати втрати Польщі у Другій світовій

Укрінформ
Уряд Німеччини повинен подумати, який чином відшкодувати Польщі втрати, завдані в роки Другої світової війни.

Про це під час спільної пресконференції з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок у вівторок у Берліні заявив очільник польської дипломатії Радослав Сікорський, передає Укрінформ.

Як зазначив Сікорський, Бербок дуже добре знає, наскільки важливу роль у польському суспільстві відіграє пам'ять про жертви у Другій світовій війні.

Читайте також: Польська опозиція закликає Сікорського у Берліні порушити тему репарацій

У цьому контексті він заявив, що у Берліні він хотітиме обговорити реалізацію проєкту щодо створення місця вшанування польських жертв у роки війни.

“Я також проситиму, щоб німецький уряд креативним чином подумав, як знайти форму компенсації воєнних втрат і відшкодування (для Польщі - ред.)”, - сказав Сікорський.

Читайте також: Репарації від Німеччини: Польща звернулася за підтримкою до ООН

Як повідомляв Укрінформ, ексзаступник глави МЗС Польщі, політик опозиційної партії “Право і справедливість” (PiS) Аркадіуш Мулярчик закликав Сікорського під час візиту до Берліна порушити питання виплати Німеччиною воєнних репарацій Польщі.

У Варшаві у вересні 2022 року представили звіт, згідно з яким Берлін має виплатити Польщі за спричинені людські та матеріальні втрати під час Другої світової війни відшкодування в сумі понад 6,2 трлн злотих (понад 1,5 трлн дол. за курсом станом на 2021 рік).

Позиція Берліна в цьому питанні в останні роки була наступною: Німеччина визнає свою історичну провину за Другу світову війну, вважає за необхідне спорудження у Берліні місця пам’яті польським жертвам війни, проте питання виплати репарацій Польщі вважає закритим.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-