Польська опозиція закликає Сікорського у Берліні порушити тему репарацій

Польська опозиція закликає Сікорського у Берліні порушити тему репарацій

Укрінформ
Ексзаступник глави МЗС Польщі, політик опозиційної партії “Право і справедливість” (PiS) Аркадіуш Мулярчик закликав чинного міністра закордонних справ РП Радослава Сікорського під час завтрашнього візиту до Берліна порушити питання виплати Німеччиною репарацій Польщі.

Про це він заявив під час пресконференції у Сеймі Польщі, передає власний кореспондент Укрінформу.

Мулярчик назвав “дуже важливою” зустріч у вівторок у Берліні глав МЗС Польщі і Німеччини Сікорського і Анналени Бербок.

Політик зауважив, що ще у вересні 2022 року Сейм РП майже одноголосно ухвалив резолюцію, якою закликав Берлін врегулювати у відносинах з Варшавою усі суперечливі питання, що стосуються історії, політики, економіки, фінансових аспектів, зокрема і виплати воєнних репарацій Польщі.

Читайте також: Туск хоче послабити польські закони про заборону абортів

“Тому, ми сподіваємося, що ця справа продовжуватиметься у польсько-німецьких відносинах”, - зазначив Мулярчик.

Він висловив сподівання, що Сікорський вручить Бербок звіт про втрати Польщі в роки Другої світової війни і зверне увагу на цю проблему.

Як повідомлялося, новий глава МЗС Польщі Сікорський задекларував потепління у двосторонніх відносинах між Варшавою і Берліном. З усім тим, заступник Сікорського Анджей Шейна на початку січня підкреслив, що хоча відносини між Польщею і Німеччиною вимагають відбудови після правління урядів PiS, питання виплати воєнних репарацій має залишатися на порядку денному.

У Варшаві у вересні 2022 року представили звіт, згідно з яким Берлін має виплатити Польщі за спричинені людські та матеріальні втрати під час Другої світової війни відшкодування в сумі понад 6,2 трлн злотих (понад 1,5 трлн дол. за курсом станом на 2021 рік).

Читайте також: У Польщі хочуть змінити роботу суспільних ЗМІ після влади Качинського

Позиція Берліна в цьому питанні є наступною: Німеччина визнає свою історичну провину за Другу світову війну, вважає за необхідне спорудження у Берліні місця пам’яті польським жертвам війни, проте питання виплати репарацій Польщі вважає закритим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-