Виборці штату Колорадо закликали Верховний суд США заборонити Трампу участь у праймеріз

Виборці штату Колорадо закликали Верховний суд США заборонити Трампу участь у праймеріз

Укрінформ
У Колорадо шість виборців, які вважають, що Дональд Трамп не має права бути президентом США через причетність до штурму Капітолія, звернулися до Верховного суду з проханням заборонити йому брати участь у республіканських праймеріз у штаті

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Замість того, щоб мирно поступитися владою, Трамп навмисно організував та підбурив натовп до нападу на Капітолій у спробі перешкодити підрахунку голосів виборців, поданих проти нього", - зазначається у позовній заяві виборців до Верховного суду.

Праймеріз Республіканської партії в штаті Колорадо запланований на 5 березня. Трамп є лідером кандидатів від своєї партії, щоб кинути виклик президенту-демократу Джо Байдену на виборах у США 5 листопада. Колишній губернатор Південної Кароліни Ніккі Гейлі є останнім конкурентом Трампа на цю номінацію.

Трамп також подав апеляцію до суду штату Мен на рішення вищої посадової особи виборчої комісії цього штату, що заборонило йому брати участь у праймеріз на підставі 14-ї поправки. Розгляд цієї справи призупинено, поки Верховний суд США не винесе рішення у справі Колорадо.

Позивачами є четверо виборців-республіканців та двоє позафракційних виборців, яких підтримує ліберальна наглядова група "Громадяни за відповідальність та етику у Вашингтоні" (CREW). Позов подано у вересні.

Читайте також: ДеСантіс знявся з виборів на користь Трампа

Цей позов є частиною ширших зусиль, спрямованих на виключення Трампа з виборчих бюлетенів штатів відповідно до 14-ї поправки до Конституції, тому остаточне рішення суддів щодо праймеріз у Колорадо може вплинути на загальний результат цієї кампанії.

Рішення суду Колорадо стало першим випадком, коли пункт про дискваліфікацію був використаний для того, щоб визнати кандидата у президенти таким, що не відповідає вимогам.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок у штаті Нью-Гемпшир відбулися перші голосування на праймеріз у Демократичній та Республіканській партіях. Станом на зараз на республіканських голосуваннях підраховано 92% бюлетенів, причому Трамп має 54,6%, Гейлі 43,3%. Серед демократів лідирує Джо Байден.

Фото: Tom Williams/CQ Roll Call 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-