Макрон підписав закон про імміграцію, розкритикований Конституційною радою

Макрон підписав закон про імміграцію, розкритикований Конституційною радою

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон підписав закон про контроль над імміграцією, 35 статей якого були відхилені раніше Конституційною радою.

Закон опублікований у суботньому номері «Офіційного вісника», а перші інструкції щодо його застосування передали префектам, передає Укрінформ із посиланням на Le Parisien.

«Закон зараз набуває чинності: безпрецедентна твердість щодо іноземних правопорушників і дуже жорсткі вимоги щодо інтеграції», - написав міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен на своїй сторінці в соцмережі Х. Саме він і представляв закон у парламенті.

Конституційна рада відхилила багато заходів, ухвалених за підтримки правих та ультраправих, тож кілька статей в офіційній публікації вийшли з поміткою "положення, визнані неконституційними рішенням Конституційної ради від 25 січня 2024 року". Члени ради відкинули також форму, але не суть багатьох заходів, таких як щорічні міграційні квоти та більш жорсткі критерії для возз'єднання сімей.

Читайте також: На демонстрації проти імміграційного закону у Франції вийшли 150 тисяч людей

Утім, десять статей закону «Про контроль над імміграцією та покращення інтеграції», на якому відтепер базуватиметься все французька судочинство у цій сфері, набули чинності. І остаточний текст зберігає структуру, на якій наполягав Дарманен. Йдеться, зокрема, про розділ, що полегшує депортацію людей у разі вчинення ними правопорушень, а також скасування їм посвідки на проживання.

Загалом для отримання посвідки на проживання необхідно взяти на себе зобов'язання «поважати принципи Республіки», такі як свобода слова і совісті та рівність між чоловіками і жінками. Так само посилено вимогу щодо володіння французькою мовою, зокрема, "розуміння загальновживаних висловів".

Читайте також: Франція підпише з Україною таку ж безпекову угоду, як Британія - Макрон

Закон скасовує захист, яким користуються певні категорії іноземних громадян, наприклад, ті, хто прибув до Франції у віці до 13 років. Департаменти тепер мають можливість відмовляти в допомозі на дітей іноземцям віком від 18 до 21 року, які отримали зобов'язання покинути країну.

Як повідомлялося, близько 150 тисяч французів вийшли минулої неділі на демонстрації, вимагаючи скасування імміграційного закону.

Закон про імміграцію був ухвалений французьким парламентом 19 грудня 2023 року після 18 місяців напружених дебатів. Результативного голосування міністру внутрішніх справ Дарманену, який представляв закон, вдалося досягти, лише залучивши голоси правих, зокрема, депутатів політичної сили Марін Ле Пен «Національного об’єднання».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-