Після переговорів з урядом французькі фермери вирішили продовжити протести

Після переговорів з урядом французькі фермери вирішили продовжити протести

Укрінформ
Десять негайних кроків, які мають полегшити життя фермерів, пообіцяв увечері прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь після зустрічі з лідерами аграріїв, які перекрили центральні магістралі та влаштували протестні акції по всій країні.

Утім ці заходи організатори акції «гнів фермерів» визнали недостатніми, а тому продовжать протестувати та вести перемовини з урядом далі, передає Укрінформ з посиланням на державного мовника TF1.

"Без фермерів немає країни. Я переконаний, що діалог, навіть якщо він вимогливий і часом жорсткий, все ще можливий у Франції. Робота тільки починається», - написав Атталь на своїй сторінці в мережі Х.

"Заява прем'єр-міністра може бути кроком у правильному напрямку в певних питаннях, але це занадто мало і занадто пізно", - сказав Арно Руссо, президент найбільшого синдикату фермерів FNSEA в інтерв'ю TF1. За його словами, "доказів любові недостатньо», тож він очікує, що «прем'єр-міністр запросить нас завтра для подальшого обговорення наших вимог".

Раніше вдень під час візиту до Верхньої Гарони глава уряду Атталь заявив: «Ми вирішили поставити сільське господарство понад усе" та оголосив про десять заходів, спрямованих спростити життя фермерів. Більшість з них мають бути ухвалені декретом та запрацювати, починаючи з цієї суботи. У цих десяти пунктах йдеться про суттєві адміністративні полегшення, зокрема, фермерам обмежили кількість адміністративних перевірок – до однієї на рік на одне господарство. А також терміни видачі різноманітних дозволів та розгляду апеляцій.

До того ж Французьке бюро з біорізноманіття (OFB) – організація, яка контролює роботу аграріїв, переходить у підпорядкування префектів, тобто місцевої влади.

Однак, на думку голів фермерських організацій, у деяких питаннях заяви уряду не відповідають на всі питання. Мова йде про регулювання ціни на дизельне пальне для тракторів, надмірне перенесення європейських екологічних стандартів на французьку землю та пенсії фермерів. Турбує французьких аграріїв також проблема із перенасиченням їхнього ринку українським збіжжям.

Тому FNSEA та «Молоді фермери», опитавши своїх членів, ухвалили "важке, але необхідне рішення» продовжити протести. Протестувальники пообіцяли розблокувати декілька стратегічних доріг, утім мобілізація триватиме.

Читайте також: Розширення імпорту з України: польські фермери виходять на масштабний протест

Нагадаємо, фермери заблокували у п'ятницю одну з головних автомагістралей Франції, що з’єднує Париж із північним містом Лілль, країнами Бенілюксу та Великою Британією, утворивши кілометрові затори.

Як повідомлялося, протести фермерів посилюються по всій Європі. Раніше у Франції під час блокування аграріями дороги загинула учасниця акції, коли автомобіль протаранив тюки соломи, якими фермери перекрили трасу.

Зокрема, німецькі фермери на початку січня розпочали загальнонаціональну акцію протесту, влаштовували «тракторні марші» й блокування автотрас по всій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-