Праймеріз у США: Трамп посилює власні шанси, однак Гейлі не здається

Праймеріз у США: Трамп посилює власні шанси, однак Гейлі не здається

Укрінформ
Трамп хоче, щоби Гейлі зійшла з перегонів прямо зараз – тоді б він заощадив час, сили та ресурси на владнання судових справ проти нього

Перемога Дональда Трампа на республіканських праймеріз у Нью-Гемпширі стала значним кроком для його подальшої президентської кампанії. Адже цей штат фактично визначає лідера подальших внутріпартійних перегонів як для електорату, так і для донорів упродовж наступних місяців. Та попри успіх у Нью-Гемпширі, Трамп не влаштував святкової вечірки, як тиждень тому після кокусів у Айові. Навпаки, він був серйозно збентежений тим, що його єдина конкурентка, Ніккі Гейлі, публічно не відмовилася від подальшої боротьби.

 Фото: X/Nikki Haley
Фото: X/Nikki Haley

ГЕЙЛІ НЕ ЗДАЄТЬСЯ

«Нью-Гемпшир – лише перший штат (де проходять праймеріз, – ред.) у країні, а не останній. Ці перегони далекі від завершення, й попереду ще десятки штатів, які необхідно пройти», – заявила Гейлі під час своєї промови після голосувань у вівторок. Вона привітала Трампа з перемогою, однак пообіцяла залишитися у перегонах, наголосивши, що тепер зосередиться на голосуваннях 24 лютого у своїй рідній Південній Кароліні.

Дональд Трамп мав би відчувати себе переможцем, адже далеко не кожному республіканському кандидату вдавалося виграти одразу й кокуси в штаті Айова, і праймеріз у Нью-Гемпширі. Однак, коли він вийшов на трибуну в ніч проти середи, то виглядав щонайменше збентеженим, оскільки сприйняв промову Гейлі як переможну.

«Вау, вона виступає з такою промовою, ніби виграла, – заявив з легким подивом Трамп. – Вона не виграла, вона програла». Під час його виступу перед натовпом склалося враження, що екпсрезидент намагався знайти підтвердження серед своїх прихильників, що штат виграв саме він.

Пізніше роздратований Трамп продовжив: «Хто, в біса, була та шахрайка, яка вийшла на сцену раніше і ніби як заявила про перемогу? Насправді вона впоралася дуже погано».

Іронія полягає в тому, що справжнім «королем драми», який раніше заявляв про перемогу на програних виборах 2020 року, був саме Дональд Трамп. Тож, вочевидь, для нього стало щонайменше незвичним опинитися по інший бік його ж власної парадигми.

ТРАМП ЛІДИРУЄ, АЛЕ НЕСУТТЄВО

Насправді ж, попри перемогу одразу у двох штатах на початку президентських праймеріз, Трампу є за що переживати. У Айові експрезидента підтримали 51% виборців, причому проти нього в загальній кількості проголосували 49%. І це при тому, що в цьому штаті відбувалися голосування на кокусах за участі лише зареєстрованих республіканців. Незалежні виборці до голосувань на кокуси не допускалися.

На праймеріз у Нью-Гемпширі голосували всі – і зареєстровані, й незалежні. Трампа підтримали близько 54%, значна більшість із яких – ядерний електорат експрезидента. Решта голосів – це позиція незалежних, помірних і тих, хто категорично проти Трампа.

Іншими словами, якщо б голосування в Айові та Нью-Гемпширі визначали би середньостатистичний  «зріз» республіканських праймеріз по країні, то він показав би лідерство Дональда Трампа, однак дуже незначне. І з огляду на те, що проти нього виступає всього одна кандидатка, значна більшість решти голосів автоматично переходить на її рахунок.

Водночас, не можна сказати, що й Ніккі Гейлі має великі шанси на перемогу: друге місце в Нью-Гемпширі суттєво ускладнило її шанси обійти опонента в інших штатах. Реванш вона може взяти в Південній Кароліні, де була губернаторкою з 2011 по 2017 роки. І насправді може статися так, що цей штат стане єдиним, де Гейлі гіпотетично зможе обійти Трампа за нинішніх умов. Тим не менше, вона налаштована на рішучу боротьбу, і це вочевидь ніяк не входить у плани колишнього президента.

Фото: CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES
Фото: CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES

ТРАМП ХОЧЕ, АБИ ГЕЙЛІ ЗІЙШЛА ЗАРАЗ

Колишній президент уже зараз вдається до «брудних» прийомів проти кампанії Гейлі. Він не обмежує себе в грубих жартах щодо її зовнішності, вигадує принизливі прізвиська. Його кампанія поширює брехню про начебто «сімейну зраду» Гейлі, а також приписує їй невдачі з минулого політичного життя та вдається до старих забутих теорій змови, за яких Гейлі нібито не може балотуватися на посаду президента за Конституцією. Це все примушує його конкурентку спростовувати брехню, що деякі виборці сприймають як спроби виправдання. Й це має свій вплив на електорат, особливо на неосвічену його частину.

Очевидно, що Трамп хотів би від Гейлі, щоби вона зійшла з перегонів прямо зараз. У такому разі йому не потрібно було би їздити з кампанією по штатах, що заощадило би час, сили та ресурси на владнання судових справ проти нього. Тому далі можна очікувати, що кампанія Трампа посилюватиме тиск на Гейлі та зосередиться на її дискредитації в будь-який спосіб. Навіть під час промови в Нью-Гемпширі Трамп не вигадав нічого кращого, як публічно закликати своє оточення висловити пряму ненависть до Ніккі Гейлі.

Фото: X/Nikki Haley
Фото: X/Nikki Haley

ШАНСИ ДЛЯ ГЕЙЛІ

Тим не менше, Гейлі має додаткові шанси зрештою отримати номінацію Республіканської партії, якщо врахувати ті самі судові справи проти Дональда Трампа. Зараз у США тривають принаймні чотири кримінальних процеси проти експрезидента. Вони пов’язані з підкупом порно-зірки Стормі Деніелс; з порушеннями у зберіганні секретних документів; щодо ролі Трампа у штурмі Капітолію 6 січня 2020 року, а також тиску Трампа на керівництво штату Джорджія з вимогою підтасувати результати попередніх виборів. Перші слухання з цього списку заплановані на 4 березня у Вашингтоні. Якщо суд винесе кримінальний вирок та позбавить колишнього президента волі, це може серйозно відобразитися на його лідерстві у перегонах. Різні соцопитування в США показують, що від 40% до понад 50% республіканців не голосуватимуть за Трампа, якщо той буде ув’язнений за рішенням суду до дня виборів.

Водночас, слід враховувати, що Верховний суд США також має винести вердикт щодо заборони участі Трампа у виборах у штатах Колорадо та Мен. І хоча наразі не здається, що більшість суддів республіканського толку підтримають це рішення, такий розвиток подій також не слід виключати. Перше судове засідання по цій справі має відбутися 8 лютого.

УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ У ВИБОРЧІЙ КАМПАНІЇ

Отже, президентські перегони в США не позбавлені інтриги, особливо в боротьбі республіканських кандидатів. Наразі найбільш вірогідним виглядає так, що після проведення національних конференцій Республіканської й Демократичної партій у липні та серпні цього року – у боротьбі зійдуться Дональд Трамп і Джо Байден – або Ніккі Гейлі й Джо Байден. Звісно, що впродовж понад пів року ситуація може змінитися.

Але який вплив це має на українське питання? На жаль, Україна продовжує бути частиною виборчої кампанії. Демократ Джо Байден поставив усе на перемогу українців та поразку російського диктатора. Водночас, республіканець Дональд Трамп разом із групою законодавців у Конгресі робить усе можливе, щоби завадити чинному президенту записати перемогу України над Росією у власні досягнення. Тим часом, Ніккі Гейлі, яка представляла США в ООН, чудово розуміє, чому перемога України важлива для інтересів національної безпеки Америки.

Тому американці, які робитимуть свій вибір упродовж наступних місяців, визначатимуть не лише майбутнє власної країни, а й також майбутнє України, Європи та нинішнього світоустрою в цілому. І тому важливо, щоби Сполучені Штати змогли зберегти за собою роль глобального лідера на нинішній дуже непростій геополітичній арені.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-