Науковці виявили, що люди заселили «дах світу» на Тибеті ще 50 тисяч років тому

Науковці виявили, що люди заселили «дах світу» на Тибеті ще 50 тисяч років тому

Фото
Укрінформ
Китайські вчені встановили, що Цинхай-Тибетське плато, утворене пласкими і малогористими рівнинами на висотах 4000-5000 м із хребтами до 6000-7000 м, також відоме як «дах світу», було заселене древніми людьми щонайменше 50 тисяч років тому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Xinhua.

Раніше вважалося, що перші люди поселились у цьому високогірному регіоні з суворими природними умовами й оточеному з усіх боків гірськими системами Гімалаїв, Каракорума, Куньлуню і Сіно-Тибетськими горами, 40 тис. років тому або на 10 тис. років пізніше.

Такого висновку археологи дійшли після шести років розкопок на площі понад 1 тис. м² у печері Мелонг Тагпхуг в окрузі Нгарі Тибетського автономного району КНР, розташованій на висоті 4700 м над рівнем моря.

За період досліджень науковці виявили понад 10 тис. культурних реліквій, включаючи вироби з каменю, кістки, керамічні й бронзові артефакти та залишки рослин, що датуються періодом від палеоліту до раннього залізного віку.

Читайте також: У Китаї знайшли залишки каменеобробних майстерень віком близько 5000 років

Науковці припускають, що найдавніші знайдені в печері культурні предмети можуть датуватися раніше, ніж 53 тис. років тому, а можливо навіть 80 тис. років тому.

В середині печери виявили наскельні малюнки з вертикальними смугами та людськими фігурами, намальованими червоною охрою.

Згідно з дослідженням, впродовж свого існування печера періодично була занедбана через кліматичні фактори або обвали, але пізніші її знову заселяли люди.

У печері археологи розкопали культурні шари різних періодів, що дозволило зробити висновки про наполегливі спроби людей пристосуватися до життя в екстремальних умовах на висоті близько 4,7 тис. м над рівнем моря.

Вчені також отримали відомості про міграції давніх людей у цих місцях та про форми їхньої соціальної організації.

Як повідомляв Укрінформ, археологи в Данії виявили 2000-річний ніж, на якому, як вважається, нанесені найдавніші руни.

Фото: The Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology under the Chinese Academy of Sciences

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-