У Китаї знайшли залишки каменеобробних майстерень віком близько 5000 років

У Китаї знайшли залишки каменеобробних майстерень віком близько 5000 років

Укрінформ
На сході Китаю, в адміністративному центрі провінції Чжецзян місті Ханчжоу, виявили залишки двох великих древніх майстерень з обробки каменю віком близько 5000 років.

Про це повідомляє CGTN, передає Укрінформ.

У першому випадку йдеться про місце, яке охоплює приблизно 15 000 квадратних метрів із розкопаною площею 325 м², де віднайшли залишки великої каменеобробної майстерні з культури Лянчжу, палеолітичної культури у південній частині дельти річки Янцзи, що існувала у 3400-1900 роках до н.е.

Це місце розташоване поблизу гір, де майстри-каменярі мали прямий доступ для видобутку каменів.

За оцінками науковців, ремісники того часу дотримувалися високих стандартів, про що свідчать археологічні знахідки великої кількості добре виконаних заготовок для шліфування каменю та десятки тисяч побічних продуктів його обробки.

На другій ділянці площею близько 40 000 м² і з розкопаною площею 1500 м², знайшли понад 200 місць обробки каменю, включаючи ями для попелу, гробниці, ями для колон і кам’яні огорожі. В ході розкопок тут виявили 37 тисяч різних артефактів періоду культури Лянчжу, переважно кам’яних виробів.

Дослідники сподіваються, що нові знахідки не лише допоможуть зрозуміти походження кам’яних знарядь у Лянчжу, але й сприятимуть аналізу та дослідженню виробництва й обігу кам’яних знарядь у цій стародавній культурі.

Лянчжу відрізняється високим рівнем громадського виробництва і широким використанням кам’яних знарядь праці, серед яких трикутні знаряддя типу плуга, знаряддя типу сокири зі скошеною рукояттю, знаряддя для прополювання поля з двома лопатями, кам’яні ножі тощо.

Читайте також: В Еквадорі археологи знайшли величезне стародавнє місто

Вважається, що в період культури Лянчжу розвиток суспільства зазнав кардинальних змін, коли первісний родовий лад розпався і перейшов на стадію цивілізації, тому Лянчжу вважається першим періодом стародавньої китайської цивілізації.

Саме знайдені на розкопках руїн Лянчжу артефакти дозволили китайським науковцям довести безперервне існування китайської цивілізації упродовж понад 5000 років, більше, ніж будь-яка інша цивілізація на планеті.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури Італії заявило про знахідку археологами двох нових доричних храмів у знаменитому давньогрецькому місці Пестум на південь від Неаполя.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-