У Білорусі пройшли масові обшуки та затримання серед родичів політв’язнів

У Білорусі пройшли масові обшуки та затримання серед родичів політв’язнів

Укрінформ
По всій Білорусі 23 січня відбулися масові обшуки та затримання серед колишніх політв'язнів та родичів осіб, засуджених за політичними статтями. Відомо щонайменше про 73 такі випадки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Правозахисний центр "Вясна".

Зазначається, що у деяких випадках людей затримували цілими сім'ями. У постановах КДБ фігурують статті за "фінансування екстремістської діяльності" та за "участь в екстремістських формуваннях".

Декому співробітники КДБ прямо казали, що затримання та обшуки пов'язані з проєктом INeedHelpBY, визнаним напередодні "екстремістським формуванням".

Зокрема, відомо про затримання Марини Адамович — дружини політв'язня та екскандидата у президенти Миколи Статкевича. Обшук у матері авторки проєкту Dissidentby Марини Касінерової тривав 10 годин.

За даними джерела опозиційного видання "Зеркало", серед тих, до кого приходили силовики, були користувачі закритого чату, в якому колишні політв'язні та рідні політв'язнів нинішніх обговорювали побутові питання. Також, силовики особливо цікавилися тими, хто писав про допомогу Білоруському фонду солідарності (BYSOL).

Читайте також: У Білорусі за рік затримали 125 громадян, які повернулися з-за кордону

Проєкт INeedHelpBY допомагав продуктами родинам, які постраждали від політичних репресій. Наприклад, за даними джерела "Зеркала", одна із сімей, до якої приходили силовики, багато місяців тому отримувала продукти за допомогою цієї ініціативи.

КДБ 16 січня визнало INeedHelpBY екстремістським формуванням.

Як повідомляв Укрінформ, генпрокуратура Білорусі заочно порушила кримінальну справу за шістьма статтями проти письменника, автора Радіо Свобода Сергія Дубовця. Його зокрема звинувачують у порушенні закону про протидію екстремізму, запобіганні реабілітації нацизму та запереченні геноциду білоруського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-