В Італії суд визначив, коли фашистське вітання вважається злочином

В Італії суд визначив, коли фашистське вітання вважається злочином

Укрінформ
Верховний суд Італії постановив у четвер, що фашистське вітання, увага до якого зросла через заходи в містах країни на початку січня, вважається злочином, але лише за певних обставин.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Barron`s із посиланням на AFP.

18 січня Верховний суд ухвалив рішення в окремій справі восьми осіб, засуджених за використання так званого римського салюту (підняття прямої правої руки перед собою з випрямленою долонею та пальцями, направленими вниз) під час церемонії у Мілані у 2016 році.

Судді дійшли висновку, що фашистське вітання та церемонія переклички, за якої учасники демонстрації відповідають «присутній», підіймаючи руки, є правопорушеннями. Вони зазначили, що ці ритуали «нагадують жести, притаманні розпущеній фашистській партії» Беніто Муссоліні.

Читайте також: Фашистські вітання на мітингу в Італії: під слідством понад 10 осіб

Однак в суді додали, що згідно із антифашистським законом Шельба від 1952 року злочин не вважається скоєним у разі, якщо жести здійснюються під час вшанування пам’яті, і якщо не можна довести наміри учасників заходу відродити фашистську партію.

У суді підкреслили, що у таких випадках може бути застосований інший документ – закон Манчіно від 1993 року, який передбачає санкції за акти дискримінації або насильства расового характеру. Проте рішення щодо конкретних справ мають ухвалювати суди.

У справі Мілана Верховний суд Італії надав підсудним право оскаржити вироки та заявив, що суди повинні вирішити, чи існувала «конкретна небезпека реорганізації розпущеної фашистської партії».

Нагадаємо, що 7 січня, у Римі під час заходу в пам’ять про вбитих наприкінці 70-х років неофашистів масово використали давньоримське вітання, яке вважається фашистським, що спричинило скандал в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-