У центрі Уфи зібралися близько 1500 людей: сталася сутичка з ОМОН, є затримані

У центрі Уфи зібралися близько 1500 людей: сталася сутичка з ОМОН, є затримані

Відео
Укрінформ
В Уфі, столиці російської республіки Башкортостан, на центральній площі Салавата Юлаєва зібралося приблизно півтори тисячі людей, є затримані.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Зазначається, що провести акцію закликали в соцмережах прихильники активіста Фаїля Алсинова, засудженого до 4 років позбавлення волі.

Люди гуляють площею, водять хороводи, співають башкирські пісні. Поліцейським кажуть, що просто гуляють.

Однак ОМОН затримав кількох людей, зокрема дівчину з плакатом зі словами Алсинова.

Згодом учасники зібрання намагалися перешкодити поліцейському автозаку вивезти чотирьох затриманих з площі, сталася сутичка з ОМОН. Загалом повідомляється про понад десять затриманих.

МВС Башкортостану раніше попередило про відповідальність за участь у непогодженій акції.

У середу біля будівлі суду в Баймаку, де зранку винесли обвинувальний вирок Алсинову, кілька годин тривала непогоджена акція протесту. Декілька тисяч людей вимагали звільнити екоактивіста.

Поліція застосувала сльозогінний газ та світлошумові гранати, била демонстрантів кийками. Було затримано кілька десятків людей. Близько 20 учасників протесту звернулися по медичну допомогу. Декілька людей згодом відправили під адміністративний арешт.

Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтями про організацію та участь у масових заворушеннях, а також про застосування насильства щодо представників влади.

Глава Башкортостану Радій Хабіров, коментуючи зіткнення прихильників Алсинова з поліцією в Баймаку, заявив, що «не терпітиме екстремізм і спроби розхитувати ситуацію», а організаторів він звинуватив у сепаратизмі.

Читайте також: У Словаччині пройшов один з наймасовіших протестів проти уряду Фіцо

Як повідомлялося, захисника гори Куштау Фаїля Алсинова звинувачували у порушенні ненависті чи ворожнечі. Він провини не визнає. Раніше Алсинов очолював організацію «Башкорт», яку 2020 року російська влада визнала екстремістською та заборонила. Глава Башкортостану вимагав притягнути активіста до кримінальної відповідальності за «здійснення екстремістської діяльності» та «заклики до антидержавних виступів».

У 2018 році башкирський шихан (гору) Куштау передали для видобутку вапна Башкирській содовій компанії. Проти цього рішення почали виступати місцеві жителі. Після акцій багатьох активістів, які виступали на захист Куштау, притягали до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-