Британія планує заборонити організацію «Хізб ут-Тахрір»

Британія планує заборонити організацію «Хізб ут-Тахрір»

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джеймс Клеверлі сьогодні, 15 січня, подав на розгляд парламенту проєкт наказу про заборону міжнародної сунітської ісламістської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" відповідно до Закону про боротьбу з тероризмом 2000 року.

Про це йдеться на сайті британського уряду, передає Укрінформ.

Зазначається, що, в разі схвалення парламентом, наказ набуде чинності 19 січня 2024 року. Це означає, що приналежність до цієї організації, заклики до її підтримки та демонстрація матеріалів у публічних місцях, які викликатимуть підозру у членстві або підтримці цієї організації, будуть вважатися кримінальним злочином. Певні злочини, пов'язані із забороною, можуть каратися позбавленням волі на строк до 14 років, що може бути призначено судом разом зі штрафом.

Заборона Хізб ут-Тахрір поширюється як на глобальну організацію, так і на всі регіональні відділення, включаючи Хізб ут-Тахрір у Великій Британії.

"Хізб ут-Тахрір є антисемітською організацією, яка активно пропагує і заохочує тероризм, у тому числі вихваляючи і святкуючи жахливі теракти 7 жовтня", - заявив міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі.

Заснована 1953 року, Хізб ут-Тахрір є міжнародною політичною групою, яка ставить собі за довгострокову мету створення Халіфату, що керується ісламським правом. Хоча штаб-квартира організації знаходиться в Лівані, вона діє щонайменше в 32 країнах, включаючи Великобританію, США, Канаду та Австралію.

Після нападу терористів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, Хізб ут-Тахрір підтримала це палестинське угруповання. Крім того, вони неодноразово вихваляли і святкували напади на Ізраїль і на євреїв зокрема.

"Хізб ут-Тахрір явно заохочує і просуває тероризм. Їхнє святкування жахливих нападів ХАМАСу на Ізраїль, коли вони називають терористів, які ґвалтували і вбивали ізраїльських громадян, "героями", є ганебним", - заявив міністр безпеки Том Тугендхат.

Читайте також: КримSOS: Жертвами переслідувань за «справами Хізб ут-Тахрір» стали 106 громадян України

Кілька країн заборонили діяльність Хізб ут-Тахрір, зокрема Німеччина, Єгипет, Бангладеш, Пакистан, а також деякі країни Центральної Азії та арабські країни. Австрія заборонила символіку угруповання у травні 2021 року.

Наказ обговорюватимуть у парламенті протягом цього тижня, і в разі його схвалення Хізб ут-Тахрір стане 80-ю організацією, забороненою у Великій Британії. Серед інших груп, які були заборонені британським урядом - Аль-Каїда, ІДІЛ, Національна дія.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Велика Британія внесла «ПВК Вагнера» до переліку терористичних організацій.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-