Прем’єр і глава МЗС Бельгії на тлі шпигунського скандалу здійснили «візит галантності» у Пекін

Прем’єр і глава МЗС Бельгії на тлі шпигунського скандалу здійснили «візит галантності» у Пекін

Укрінформ
Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо та міністр закордонних справ Аджа Лябіб здійснили «візит галантності» до Китаю з метою поліпшення двосторонніх відносин та зменшення геополітичної напруги між ЄС і Китаєм.

Як повідомляє The Brussels Times, візит відбувся на тлі шпигунського скандалу за участю китайських представників, що спалахнув у Бельгії у грудні, повідомляє Укрінформ.

«Поїздка відбулася на тлі повідомлень про факти втручання Китаю у справи ЄС, що переросли у скандал щодо «купівлі впливу» у Бельгії за участю колишнього члена праворадикальні партії Vlaams Belang», - йдеться у публікації.

Читайте також: У Латвії посилили покарання за шпигунство та антидержавну діяльність

Як зазначається, це перший візит бельгійських урядовців у Китай з 2019 року, і його головною метою було обговорення можливостей посилення економічного співробітництва та поновлення двосторонніх угод.

«Ми відзначили 50 років дипломатичних відносин між нашими країнами у 2021 році. Ми можемо говорити про зрілі відносини й обговорювати важкі питання. Ми говоритимемо про все без жодних табу, включаючи втручання (Китаю – ред.). Це неприйнятно, оскільки відбувається лише за кілька місяців до важливих виборів», - заявила Лабіб.

Одним із важливих питань для обговорення було також скасування ембарго на експорт бельгійської свинини, запровадженого Китаєм у 2018 році після спалаху «свинячого грипу», а також поновлення прямого авіасполучення між Брюсселем і Шанхаєм.

Після цього візиту Китай надіслав позитивний сигнал щодо можливості скасування короткострокових віз для бельгійських туристів - досі це поширювалося лише на Францію, Нідерланди, Німеччину, Італію й Іспанію.

Дефіцит торгівлі ЄС з Китаєм подвоївся і лише у 2022 році сягнув 390 мільярдів євро. Бельгія посідає сьоме місце серед країн ЄС за обсягами експортно-імпортних операцій з Китаєм.

Читайте також: Куба дозволила Китаю збудувати на острові центр шпигування за США – ЗМІ

Як повідомлялося, у грудні журналісти-розслідувачі викрили у співробітництві з китайськими спецслужбами колишнього депутата парламенту Бельгії.

Фото: Belga / Benoit Doppagne

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-