В Оманській затоці невідомі захопили нафтовий танкер і скерували його в бік Ірану

В Оманській затоці невідомі захопили нафтовий танкер і скерували його в бік Ірану

Фото
Укрінформ
Вранці 11 січня на нафтовий танкер в Оманській затоці піднялися на борт невідомі люди у «чорній формі військового зразка». Згодом судно змінило курс у бік Ірану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Times of Israel з посиланням на британську організацію з морських торговельних операцій (UKMTO).

Фото: Iranian Revolutionary Guard/Tasnim News Agency via AP
Фото: Iranian Revolutionary Guard/Tasnim News Agency via AP

В організації, яка попереджає моряків на Близькому Сході, поінформували, що інцидент стався у водах між Оманом та Іраном в районі, через який йдуть кораблі із Ормузької протоки. Через цю протоку проходить п’ята частина світового обсягу торгівлі нафтою.

У повідомленні від начальника служби безпеки танкера йшлося про зафіксовані «невідомі голоси по телефону» поряд із капітаном судна. Подальші спроби зв’язатися із судном були безуспішними, зазначили в UKTMO.

Приватна розвідувальна компанія Ambrey повідомила, що на борт судна, ідентифікованого як нафтовий танкер St. Nikolas, піднялися «шестеро військових». Чоловіки закрили камери спостереження під час висадки на борт судна.

Читайте також: Блінкен попередив хуситів про наслідки в разі подальших атак на морські судна

Згодом CNBC із посиланням на дані Морської торгової служби Великої Британії (UKMTO) повідомила, що судно, схоже, змінило курс у бік іранських вод, зв’язок із ним було втрачено.

Власником танкера St. Nikolas є грецька судноплавна компанія Empire Navigation. Зазначається, що у вересні Empire Navigation визнала себе винною у контрабанді підсанкційної іранської сирої нафти та погодилася сплатити штраф у розмірі $2,4 мільйона.

Представник компанії повідомив CNBC, що зв’язок із судном був втрачений сьогодні, але не зміг підтвердити факт несанкціонованого проникнення на борт.

Судно прямувало до турецького порту Аліага після завантаження сирої нафти з іракського нафтового терміналу в місті Басра.

Читайте також: Британія пригрозила хуситам наслідками за атаки на кораблі у Червоному морі

Наразі невідомо, хто піднявся на борт судна. Раніше Іранська революційна гвардія захоплювала кораблі біля Ормузької протоки між Іраном та Оманом та використовувала їх для політичного впливу.

Як повідомлялося, 5 липня минулого року ВПС США запобігли захопленню Іраном двох комерційних танкерів у Перській затоці.

Фото: Bugto/Moment/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-